Afbeelding

Onderweg naar Noorwegen (1)

Opinie

Tegen ons huis staat een oerdegelijke stalen fiets. Aan de bagagedrager en de voorvork hangen verschillende waterdichte tassen en aan ieder beschikbare buis van het frame waterflessen. “Dus hiermee ga je Europa doorkruizen?” De man naast mij knikt instemmend. “De tocht is lang. Alles wat er niet op hoeft te zitten zit er niet op. Dan kan het ook niet stuk gaan. Over twee maanden gaat het beginnen. Tot die tijd maak ik flinke tochten door de regio. Als 63-jarige moet je toch een beetje trainen.” 

En we zijn inmiddels twee maanden verder. Mijn vriend Henri uit Apeldoorn is aan zijn monstertocht begonnen. Enkele dagen geleden is hij door het vliegtuig met fiets en bagage in Zuid-Portugal afgezet en inmiddels is hij onderweg. Nederland ligt slechts halverwege, de laatste plaats die hij tegenkomt is Kirkenes. Helemaal in het noorden van Noorwegen, ver boven de poolcirkel. En dan fietst hij nog drie uur extra naar Grense Jacobselv, daar waar het land grenst aan de Barentszzee en Rusland. Als ik een rechtstreekse lijn trek is het 4300 kilometer. Zijn elektronische routeplanner geeft 7600 kilometer aan. Hij doorkruist de komende maanden landen als Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Zweden. De levensgenieter heeft er vier maanden voor uitgetrokken. Ergens medio augustus zal hij de Barentszzee hebben bereikt. Als ik het allemaal doorreken valt de afstand van 60 kilometer per dag nog wel mee. Maar ja, er zitten ook 73-duizend hoogtemeters in en hij zal de wind niet altijd in de rug hebben.

We zitten aan tafel achter de koffie. Ik probeer een beetje een indruk te krijgen over hoe hij dat zich allemaal voorstelt. Henri vertelt er aardig op los. “Ik heb een eigen tentje bij me. Voor de nacht probeer ik een camping te bereiken, want 127 nachten in een B&B of hotel loopt aardig in de papieren. En als er geen camping is, zoek ik een plekje in de natuur. Koken doe ik zelf, en boodschappen komen uit de winkels die ik onderweg tegenkom.”

Een dag rust zit er overigens niet in. Ik vraag hem nog of hij geen zin heeft om in een prachtig stadje een dag extra te nemen om op ontdekkingstocht te gaan. Maar ik kom er al snel achter dat dat niet gaat gebeuren. Henri is vier maanden lang iedere dag onderweg.

Sinds een paar dagen begint voor mij in Warnsveld de dag anders. Ik klik ’s morgens eerst even op het app-icoontje op de tablet om te kijken wat hij de afgelopen 24 uur in Portugal heeft beleefd. Natuurlijk met prachtige foto’s. Ik ga u de komende maanden regelmatig een update geven over deze bijzondere fietser uit onze regio. Maar zelf meelezen kan ook: polarsteps.com/henriopcamino

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld