Afbeelding

Nieuwe buren

Opinie

We hebben sinds vorige week nieuwe buren. Niet links of rechts en ook niet tegenover. Nee onze nieuwe buren bezetten het kippenhok achterin onze tuin. De voorgangers zijn enkele maanden geleden gesneuveld, waarschijnlijk in gevecht met een steenmarter of kat. Na een rustperiode vindt mevrouw Bombeld het weer tijd voor wat gezelligheid. Ze kan maar niet wennen aan een leeg hok en een lege ren. Ze mist het geschrob en getok in de achtertuin.

Na ruim 20 jaar schakelen we van witte krielkippen van het ras Wyandotte’s over naar de Sussex. Volgens de grote kippenencyclopedie een rustige kip die niet snel over de afrastering vliegt. Dat is wel zo prettig voor de buren en onszelf. Maar waar koop je die kippen? En dan graag in de kleur wit, dan zie je ze beter onder de struiken achterin de tuin. De zoektocht op internet wordt gestart. Ik word daar overigens zorgvuldig buiten gehouden. Ik heb het druk met andere zaken.

Eenvoudig is het allemaal niet. In de buurt van Markelo verkoopt iemand dit ras, maar de kleur wit zit niet in het assortiment. Wel in Woerden, maar dat is een flink eind rijden. En dan komt ze met een adres in Oene, aan de noordkant van de Veluwe. Ook dat is een eindje, maar dan heb je ook wat. Drie witte kippen met een zwarte kraag die ook nog eens uitstekend eieren moeten gaan leggen. Nu nog niet, want ze zijn 20 weken oud, maar over een maand wel. Met een beetje geluk halen we straks 21 eieren in de week uit het kippenhok. En een scharrelei in de supermarkt kost tegenwoordig 40 cent, dus de totale investering halen we er dan in 40 dagen weer uit. Een zak voer haal ik een paar keer per jaar bij de molen in Vorden voor een mooi prijsje, 25 kilo voor nog geen 12 euro. Daar doen we wel een kwartaal mee.

Mij rest ook nog een klusje. Na twee decennia schakelen we over van krielkippen naar gewone kippen. En dan zijn de legnesten iets te klein. Dat is een mooi project voor de zaterdagmorgen. En ook de loopplank naar het hok op 70 cm hoogte is door weersinvloeden ernstig aangetast. Het nieuwe trio krijgt een prachtige nieuwe, die er hopelijk weer een jaar of zeven tegen kan.

Inmiddels lopen de kippen al een week buiten. Ze beginnen aardig te wennen. Wij hebben de afgelopen maanden heel wat lege eierdoosjes verzameld. Het overschot aan eieren gaat straks gewoon de buurt in. Betere scharreleieren zijn er niet te vinden. En afgelopen maandag, precies op haar verjaardag vindt mevrouw Bombeld tot haar grote verrassing in het hok het eerste ei. Een onverwachts maar erg leuk cadeau.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld