Afbeelding

Regenbooggemeente

Opinie

Heeft u het gelezen in het Contact van vorige week? Homostel Jesse en Jelle uit Zutphen streven naar een regenboogzebrapad in onze Hanzestad. Want daarmee laat Zutphen zien dat iedereen welkom is, ongeacht ieders seksuele geaardheid. Iedereen moet in Zutphen zichzelf kunnen zijn, ongeacht gender of seksuele voorkeur. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar zo’n vrolijk gekleurd zebrapad is toch wel een beetje symboolpolitiek. En daarom kan het best nog wel zover komen, symboolpolitiek past wel bij het ‘s Gravenhof.

Maar eerst die argumentatie van Jesse en Jelle. Ze zijn er blij mee dat een paar keer per jaar de regenboogvlag wordt gehesen op het Zutphense gemeentehuis, maar dat is voor het duo niet genoeg. De all-inclusive kleuren moeten een permanent karakter krijgen en dat kan het beste in de vorm van een zebrapad. Ik zie het al gebeuren, een oversteekplaats waar de meerderheid permanent wordt geconfronteerd met de seksuele geaardheid van een minderheid. Is dat nou nodig?

Met het verzoek plaatst het duo zichzelf wel een beetje in een slachtofferrol. Ze vinden dat ze gezien moeten worden, ik vind van niet. Want waarom moet de LHBTQ+ gemeenschap zich zo opzichtig presenteren? Ik word altijd een beetje mistroostig van het signaal dat we constant af moeten geven voor iedereen open te staan. Er in het dagelijks leven naar handelen vind ik veel belangrijker. Ruim twintig jaar hadden mevrouw Bombeld en ik een boekhandel op het winkelcentrum Dreiumme in Warnsveld. En als ik terugkijk hebben er in die tijd heel wat kleurtjes en seksuele geaardheden achter de kassa gestaan. Timo, geboren in Sri Lanka was hartstikke donker, Marlies was lesbisch, Hans was homo en twee Zutphense zussen hadden een kleurtje. En in al die jaren hebben we nooit ook maar één negatieve reactie van klanten gehad. Zelfs niet toen wij een jonge asielzoeker, die geen woord Nederlands sprak, de kans gaven zich via onze winkel in te burgeren. Iedereen werd gewoon geaccepteerd.

Dus beste Jesse en Jelle, de regenboogvlag hang ik niet uit en ik ben tegen een regenboogzebrapad. En hoe gezellig jullie het hebben achter de eigen voordeur hoef ik ook niet te weten. Als jullie gewoon opgaan in de maatschappij, voorzie ik geen problemen.

En de kleine groep die niet met LHTBQ om kan gaan, die verander je niet van gedachte met zo’n kleurrijke oversteek. Dat hebben ze in Amsterdam enkele jaren geleden gemerkt in de multiculturele wijk Bos en Lommer. Daar riep zo’n oversteek alleen maar agressie op en werd het gloednieuwe regenboogzebrapad binnen twee dagen clandistien zwart-wit overgeschilderd. Dat zal toch niet jullie bedoeling zijn?

Jesse en Jelle, jullie zijn gewoon een volwaardig onderdeel van de Zutphense samenleving. Twijfel daar maar niet aan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld