Afbeelding

Talenknobbel

Opinie

Er komt een uitnodiging binnen. Een groot bedrijf in het Ruhrgebied wil verduurzamen. Momenteel komen er nog scheepsladingen kolen binnen die de ovens aan de praat houden, maar dat moet de komende decennia veranderen. Of Herr Bombeld aus die Niederlande iets kan komen vertellen over waterstof? Oei, dat wordt een probleem, ik heb absoluut geen talenknobbel. Het allerhoogste rapportcijfer dat ik ooit voor een vreemde taal heb gehad was een magere zes. Ik ben wel een beetje bang, maar laat mij niet kennen.

Nu is Duits niet het grootste talenprobleem. Ik ben opgegroeid nabij de Duitse grens. Zo’n 45 jaar geleden hadden we op onze televisie thuis slechts vijf zenders. Nederland 1 en 2 en drie Duitse. Dat was al heel wat, niemand klaagde dat er weer niets op tv was. Als Nederland niet bevalt kunnen we altijd nog uitwijken naar Derrick of Die Alte op vrijdagavond of het programma mit die Maus op zondagmiddag. Duits is er toen een beetje ingesleten. Maar een hele lezing over een gecompliceerd onderwerp in het Duits? Ik lig er ’s nachts van te draaien en ben een beetje onrustig.

Maar de afgelopen week moet het dan toch gebeuren. Bij Arnhem zet ik de autoradio vast op een Duitse praatzender. Zo rol ik er een beetje in. Als ik aan kom rijden bij het enorme productiebedrijf, waar 1500 man werken, draaien de hoofden zich al om. Dat er iemand met een waterstofauto komt hebben ze nog nooit meegemaakt. Die zeven man in de directiekamer blijkt niet te kloppen. Het event is verplaatst naar een ruime vergaderzaal. Vijfentwintig heren in het pak met das kijken mij aan. Oei, hoe ga ik dit met mijn Duitse gestuntel oplossen?

Maar in een ver verleden heb ik eens gelezen dat de Duitsers het enorm weten te waarderen als Nederlanders Duits proberen te spreken. Als dat dan niet helemaal vlekkeloos gaat is dat geen enkel probleem. En dan vinden de oosterburen onze omgangsvormen ook nog eens prachtig. Gewoon erg informeel, de koffiedame en de directeur staan bij ons op een gelijk voetstuk.

De stemming zit er direct goed in als ik begin met de zin dat ik helemaal niet goed Duits spreek. Maar ik ga het proberen en als het niet duidelijk is mag eenieder het melden. Vooraf heb ik mijn presentatie natuurlijk wel even door Google Translate gehaald en heb veelvuldig hardop gerepeteerd. Maar ik knijp hem wel.

Al met al ging het prima. Iedereen was zeer tevreden en na afloop kreeg ik -ondanks mijn vrees vooraf- de nodige complimenten. Er rolt ook direct een vervolgopdracht uit. Over vier weken ga ik weer. Alleen dan wel graag in een klein comité. Dat slaapt een stuk rustiger.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld