Afbeelding

De laatste ronde

Opinie

De hippe dochter komt met een afwijkend verjaardagscadeau. Want wat moet je een witte man van boven de vijftig toch geven? Die heeft alles al. Maar ze heeft iets leuks bedacht: twee kaarten voor ‘De Laatste Ronde’, de afscheidsvoorstelling van Youp van ’t Hek. Youp heeft Zutphen hiervoor overgeslagen, dus de hippe dochter en het feestvarken reizen af naar het theater in Lochem. Vrijdagavond begon het feest.

Op dit verjaardagscadeau heb ik overigens de nodige tijd moeten wachten. Toen ik de tickets kreeg brak er corona uit en werd het tournee terstond afgelast. Ik kreeg een mailtje: Youp komt wel naar Lochem, maar het kan nog even duren. En dat blijkt, het is nu anderhalf jaar later.

Nu ben ik eerlijk gezegd nog nooit in de Lochemse schouwburg geweest. Waar zit eigenlijk de ingang? De achteringang aan de doorgaande weg hebben we natuurlijk de afgelopen jaren wel gezien. Hier staan altijd de vrachtauto’s die de podiumstukken komen brengen. Die zullen wel vlak achter het podium staan, net als in Zutphen. Maar waar mag het volk nu naar binnen? Het is even zoeken, maar het blijkt gewoon naast de vrachtauto met het decor te zijn. Ook weer opgelost.

Even later staan we in de wachtruimte. De bar is open, maar de koffie hebben we zojuist thuis gehad. Ik kijk rond, Youp nadert de zeventig, de gemiddelde bezoeker gaat er deze avond overheen. De hippe dochter is zo’n beetje de jongste deze avond. Langzaam nadert de klok acht uur. We schuiven naar binnen, het theater zit stampvol. 

De Amsterdamse volkskomiek weet de zaal uitstekend te bespelen. Hij is lovend over Lochem en de vriendelijkheid waarmee hij eerder die middag meerdere keren in de binnenstad is aangesproken. Dat Lochem in de afscheidsreeks is opgenomen, en Zutphen niet, heeft meer met het verre verleden te maken. Hij liet zich op het podium ontvallen dat de schouwburg in Lochem een van de eersten in Nederland was waar de startende Youp mocht optreden. De schrootjes van weleer zijn dan inmiddels verdwenen, toch heeft hij nog warme gevoelens voor dit kleine provinciale theater.  De hippe dochter en ik hebben in ieder geval een avond lang geweldig gelachen, al moest de eerste wel even een knop omzetten. Want Youp is rauw en allesbehalve politiek correct. Tja, je kunt je eigen theateravondje verpesten, of je lacht gewoon met de zaal mee. Ze kiest gelukkig voor het laatste.

Nu is het wachten tot de afscheidstournee is afgelopen, volgens planning in mei 2024. Dan gaat Youp hele leuke dingen doen die we niet mogen verklappen. En wij wachten op de uitzending op tv. Die gaan we ook kijken, we hebben er alle twee ongelofelijk veel zin in.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld