Afbeelding

Woke

Opinie

In een krap reformwinkeltje vang ik een gesprek op. Een dame plaatst een bestelling bij het meisje dat de broden verkoopt en het meisje zegt: “Wat? Dat brood? Ga toch weg, dat ga je toch niet echt eten?” Een klant ernaast schiet in de lach: “Dat is een aparte verkooptechniek.” Misschien kun je het iemand zo tegen maken, dat ze het juist extra graag willen hebben, bedenk ik me. Misschien kan het psychologisch zo werken. De dame die het commentaar krijgt op haar boodschappen, grijnst: “Deze verkoopster stapte even in haar rol van puberdochter, denk ik.” Het meisje kleurt rood tot achter haar oren.

Als mens hebben we veel verschillende rollen; ouder, kind, partner en dan nog je hele werkende leven een professionele rol. Het zijn mooie momenten als iemand even uit zijn of haar rol stapt, daar leer je een ander pas echt kennen. Ik herinner me van vroeger nog dat al die verschillende rollen soms moeilijk te combineren waren. Er zijn decennia geweest dat ik zo druk was met mijn rol als journalist, echtgenoot, kostwinner, vader, man en soms drinkebroer met vrienden dat ik mijn belangrijkste rol een beetje uit het oog verloor. Die van Willem Nagel, stugge ouwe zeikerd met oog voor detail. Het grootste voordeel van ouder worden is dat je door schade en schande wijs wordt, er onderweg een paar rollen sneuvelen en met wat geluk vooral de meest authentieke rol overblijft.

In het culturele leven van Zutphen werden een paar rollen doorgeschoven. Die van burgemeester, ik wens hem veel sterkte. Het museum heeft een nieuwe directeur, zo ook dat Bolwerck wat me een bijzondere uitdaging lijkt. Vincent is de belichaming van dat Bolwerck, hij bouwde het met zijn blote handen en het lijkt me niet iemand die de controle zomaar loslaat. We hebben ook een nieuwe stadsdichter met de klinkende naam; Wolfram Reisiger.

Daarmee zijn de voornaamste touwtjes weer in handen van grijzende heren, ook wel eens rustig in tijden waarin alles ‘woke’ dient te zijn. ‘Woke’ is leuk natuurlijk, maar ook erg verwarrend voor deze groep. Ik ben zo vrij om het voor mijn soortgenoten op te nemen en wens ze toe dat ze vooral zichzelf blijven in hun nieuwe rol, veel succes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld