Afbeelding

Vliegende kerstman

Opinie

De afgelopen week waren mevrouw Bombeld en ik even op pad. Dit jaar was het niet een dagje naar een kerstmarkt in Duitsland, maar zelfs een hele week. We hadden allebei een week vrij en daar hebben we dan even lekker van genoten. Een hotel in Saarbrücken was een week lang onze uitvalsbasis.

Nu we tegenwoordig met een waterstofauto rijden kunnen we niet zomaar gaan en staan waar we willen. We moeten een beetje rekening houden met het netwerk van waterstoftankstations. Gelukkig zijn er daarvan inmiddels bijna honderd in Duitsland en Saarbrücken, iets onder Luxemburg, heeft er ook eentje. Een paar weken voor de reis hebben we overigens nog van hotel gewisseld, de eerste locatie doet niet mee aan de gratis Saarland Card waarmee we tientallen attracties gratis kunnen bezoeken en de hele week gratis in alle treinen en bussen in de regio kunnen stappen. Ideaal, de auto hebben we dan ook bijna niet aangeraakt.

De eerste dag treinen we naar Trier, waar we de een prachtig gedecoreerde kerstmarkt bezoeken. Nu zijn we niet zo van het eten op straat, maar de bratwürst op het brödchen smaakt geweldig. Wat wel bijzonder is, is dat op deze zondag, een paar weken voor kerst, alle winkels gewoon gesloten zijn. Duitsland doet niet mee aan dat hysterische gedoe dat er zeven dagen per week geshopt moet worden. De zondagen in december zijn gewoon rustdagen. Heerlijk.

We toeren naar de zestig kilometer verderop gelegen Franse stad Metz om daar ook nog even sfeer te proeven. En natuurlijk koffie met een ovenverse Franse croissant.

In de regionale krant lezen we dat in het nabijgelegen Sankt Wendel een middeleeuwse kerstmarkt is met levende kamelen die door de sfeervolle binnenstad lopen. Daar komt de trein van de Saarbahn ook en wij reizen mee. Deze markt duurt slechts een week en trekt uit grote delen van Europa toeristen. Bij de plaatselijke bakker trakteren wij onszelf op koffie met torte. De tafel delen we met drie oudere dames uit Bitburg, die een dagje met de bus op stap zijn. Jemig wat een kletskousen, maar gezellig is het zeker. Die plaatselijke kamelen laten vandaag echter verstek gaan, de plaatselijke dierenclub zal er wel moeite mee hebben.

Maar het absolute hoogtepunt van de week op de kerstmarkt in Saarbrücken is toch wel de vliegende kerstman. Iedere avond rond half acht wordt het ongelofelijk druk in het winkelgebied. Duizenden mensen op straat, er is bijna geen doorkomen aan. En dan vliegen hoog door de lucht een aantal rendieren met Santa Claus in de arrenslee. Honderden kinderen staren ademloos naar de hemel, hier komt een droom uit. Ik denk onmiddellijk aan Zutphen, dit zou wel een geweldige stunt kunnen zijn in ons Hanzestadje.     

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld