Afbeelding

Snotsneeuw

Opinie

Het was een apart gezicht afgelopen week in de stad. Miezerige kleurloze luchten, glimmend natte straten en bij iedere lantarenpaal een wel zeer plaatselijke sneeuwbui. Als Idefix liep ik door Zutphen en weende bij iedere zaagsnede. Ik begrijp wel dat een kerstboom binnen gezellig is en dat het een leuke traditie is om die samen met je kinderen te versieren, maar dat kan ook met een kluit eraan.

Ik herinner mij dat ik er vroeger samen met mijn vader op uit werd gestuurd om een kerstboom te kopen. In het schemerduister wikten en wogen we eindeloos bij ieder boompje op de kwekerij en als we hem eenmaal naar huis hadden gesleurd kwam er altijd commentaar van mijn moeder. Een rare vorm, een beetje kaal, alle takken aan een kant, een kromme piek. Mijn vader schopte bozig tegen een doos aan. Ruzie is een belangrijk onderdeel van de kersttraditie.

Met mijn eigen kinderen ben ik eens zo brutaal geweest om een boom uit het bos te halen. Het was geen stelen maar lenen, want we zouden hem in het nieuwe jaar weer terug zetten. Het voelde heel rustiek om door het bos te wandelen op zoek naar de juiste boom en een spade in de grond te zetten. Eenmaal op dat punt begon het toch als een criminele actie aan te voelen. We hoorden in de verte een hond blaffen en ons hart klopte in de keel. Mijn dochter moest op de uitkijk gaan staan. De boom leek muurvast in de grond te zitten, maar opgeven en alsnog naar de gamma gaan was op dit punt geen optie meer. Dat voelde als jammerlijk falen. Na een eeuwigheid wrikken kregen we hem eindelijk los. Hij was heel zwaar, maar als vader doe je graag alsof je de wereld kunt tillen. Eenmaal thuis kwam ik erachter dat inpandige verhoudingen heel anders zijn dan in het bos. We hadden destijds een huis met een mooi hoog plafond, maar wat in het bos een schattig boompje had geleken knakte tegen het plafond en nam in de breedte een paar vierkante meter in. Die feestdagen moesten wij ons zijwaarts langs de muur bewegen en het prikte voortdurend.

Vandaag heeft de natuur het zelf overgenomen, is alles witberijpt en glinstert de zon in bevroren druppels in het struikgewas. De nepsneeuw steekt er snotterig bij af. Het schijnt duurzaam spul te zijn. Ja, als een goedje ook na regenbuien weken blijft liggen dan is het inderdaad geweldig duurzaam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld