Afbeelding

SP en energie

Opinie

Er ligt een foldertje in de brievenbus, afzender: de Socialistische Partij. ‘SP verlaagt energierekening door gratis zonnepanelen’ staat in chocoladeletters op de voorpagina. De SP presenteert het plan ‘zon voor allen’, inclusief een manier om gratis zonnepanelen te krijgen. Daarin moet de gemeente een belangrijke rol nemen. Een interessante gedachte, dus belandt het foldertje niet direct in de papiercontainer. 

Pas deze week heb ik het weer in handen. Wel een beetje laat, eerlijk gezegd. Toch is het interessant nog eens naar het SP-plan te kijken. Gratis zonnepanelen is natuurlijk aantrekkelijk, maar ik heb altijd geleerd dat niets gratis is. Ja, misschien de wind en de zon, maar verder niets. Hoe wordt dit socialistische plan dan betaald? Ik zoek het op de voorkant, binnenin en op de achterkant, maar het blijft een groot vraagteken. Zelf hoopte ik dat het geld dat wordt bespaard door eigen stroomproductie wordt gebruikt voor de aflossing van de zonnepanelen. Maar helaas, over terugbetalen lees ik niets. Wel over ‘marktwerking is een illusie, samenwerking is beter’. Typische socialistische kreten.

Op pagina drie wordt het plan in vier stappen samengevat. Zonder zich druk te maken over de kosten van het project wil de SP iedereen gratis zonnepanelen geven, te beginnen in armlastige straten. Ieder dak krijgt zoveel panelen dat de stroomrekening op nul uitkomt. Een nieuw eigen gemeentelijk energiebedrijf gaat dat regelen en voor de mensen die zelf al in panelen hebben geïnvesteerd komt er een financiële compensatie. Dat is het zo’n beetje. 

De SP heeft er zo te lezen erg veel vertrouwen in dat de gemeente een eigen energiebedrijf probleemloos gaat opzetten. Het mag wettelijk gezien wel, maar de vraag is of dit bij de kerntaken van de gemeente hoort. En kunnen ze dat eigenlijk wel?

Wat ik wel bijzonder aan de plannen vind is dat het niet helemaal nieuw is. Via onze plaatselijke energiecoöperatie Zutphen Energie heeft de familie Bombeld ook zonnepanelen. Niet op ons dak, maar op het zonnepark Revelhorst. Daar hebben we overigens niets voor betaald, de gemeente staat garant voor de panelen die Zutphen Energie gekocht en geplaatst heeft. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de lening af te lossen. De regeling is meerdere keren in de plaatselijke media gepubliceerd en was indertijd bestemd voor de minima in onze Hanzestad. Maar dat was niet exclusief, dus de familie Bombeld is ook ingestapt. Het is een prima laagdrempelige deal.

Ik kan de plaatselijke SP dan ook adviseren eens te gaan praten met Zutphen Energie. Want wat ze willen is er al lang. Een gemeentelijk energiebedrijf lijkt mij onnodig, een lokale energiecoöperatie kan het volgens mij beter. Het verbaast mij dat de SP vooraf niet even bij de energiewinkel op de Overwelving is binnengestapt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld