Afbeelding

De burgemeester moet blijven

Opinie

Regelmatig attenderen lezers van mijn column mij op opvallende zaken in ons Hanzestadje. Zo ook deze week. Ik krijg een tip dat er een posteractie gaande is om burgemeester Vermeulen voor de stad te behouden. Bij diverse bedrijven in het centrum zouden Loesje-achtige posters hangen met verontwaardigde teksten richting de gemeenteraad. En rechtsonder staat geen ‘Loesje’ maar ‘Smoesjes’. Nou, dat wil ik dan wel eens zien, de actievoerders hebben nog maar twee weken tijd en dan is de burgemeester vertrokken. Zou het ze gaan lukken?

Om niet helemaal onvoorbereid te gaan rondlopen begint mijn speurtocht op internet. Een zoektocht naar ondernemers die van de wegstuuractie helemaal niets begrijpen. Waarom stuurt die grote boze gemeenteraad de burgemeester naar één ambtsperiode zomaar weg? Verschillende ondernemers tonen zich hoogst verbaasd over deze actie, schrijft De Stentor in oktober. Ik vermoed dat op zijn minst bij deze, met naam genoemde ondernemers, de posters moeten hangen. En dan natuurlijk nog bij vele anderen, anders heeft de burgermoeder wel heel weinig steun.

Mijn zoektocht begint op een druilerige zondagmorgen rond half tien in de Laarstraat. Ik draai mijn hoofd van links naar rechts, maar nergens zie ik een pro-burgermoeder-poster. Dat valt mij tegen. Mijn volgende doel is de Hema, eigenaresse mevrouw Lodewijks was een van de ondernemers in de krant die niets begrijpt van wegsturen. Enigszins teleurgesteld signaleer ik dat er geen poster hangt. Dan begeef ik mij naar café Camelot, die stond ook in het krantenartikel. Maar helaas hier ook geen poster. De keukenjuwelier op de Houtmarkt heeft er ook al geen hangen, net als de kapsalon in de Spittaalstraat. Zelfs op de deur van het gemeentehuis hangt geen poster met ‘de burgemeester moet blijven’, maar misschien zou dat wel heel erg vreemd zijn.

Maar dan zie ik er op de Zaadmarkt plotseling twee hangen. Een bij Grand Café op nummer 56a en bij café De Courant op nummer 66. Dat laatste pand staat overigens te huur, de poster is aan de buitenkant tegen een raam geplakt. De teksten luiden: ‘Zeg gemeenteraad, functie elders’ en ‘Zeg gemeenteraad, heeft jullie achterkamertje ook een nooduitgang’?

Tja, als dit een gecoördineerde actie is om de burgemeester voor Zutphen te behouden, is het een treurige boel. Slechts één kroeg die wil dat de burgemeester blijft. Bij de overige ondernemers die Annemiek een warm hart toedragen is niets te zien. Maar misschien is het helemaal geen gecoördineerde actie, maar gewoon een eenmansactie. En die heeft dan geen navolging gekregen.

Enigszins teleurgesteld fiets ik terug naar Warnsveld. Het regent inmiddels flink, ik ben doorweekt en het is best wel koud. Thuis wacht mevrouw Bombeld met koffie en een heerlijk stuk appelgebak. Daarmee wordt de zondagochtend toch nog aangenaam.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld