Afbeelding

Amerikaan uit Texas

Opinie

Nu de blaadjes weer van de bomen vallen ziet onze tuin er plotseling totaal anders uit. De groene afscheiding achter in onze tuin wordt minder, de achterburen komen weer tevoorschijn. Onze eigen groene oase is even voorbij, het komende half jaar wonen we weer in het dorp.

Een onoverkomelijke traditie in het najaar is het ruimen van blad. Deels van onze eigen bomen of die van de buren, maar voor het grootste gedeelte van de bomen van de gemeente. Die deponeren in de maanden oktober en november heel wat groenafval in onze tuin. Dat vinden we overigens geen probleem, in het voorjaar en zomer genieten we van het groen en daar hoort bladruimen in het najaar bij. Een korf van de gemeente staat honderd meter van ons huis, dus dat maakt het afvoeren gemakkelijk. Twee weken geleden hebben we daar op één zaterdag 17 groene containers met bladafval in gekieperd. En er zullen er nog vele volgen. 

Voor het verplaatsen van bladafval heb ik een praktische tip voor u. Ik gooi onder in de container een flink blok hout. Het gewicht zorgt ervoor dat het blad niet onder in de container blijft steken. In de eerste jaren was ik het blok regelmatig kwijt en moest ik langdurig zoeken in de bladkorf. Tegenwoordig bevestig ik het met een stuk touw aan de container. Dat hengelt makkelijker. En vergeet niet het blok te verwijderen voordat u de container bij de ophaaldienst aanbiedt, anders gaat de chauffeur u beslist minder aardig vinden.

Dat groenafval heeft mij deze week ook nog aan het denken gezet. Er kwam een mailtje binnen uit Austin, in de staat Texas in de USA. Een Amerikaan meldt dat hij een zeer innovatief systeem heeft ontwikkeld om via pyrolyse uit biomassa waterstof te maken. En bioafval bestaat ook uit tuinafval, grasmaaisel en bladafval. Nu is waterstof hartstikke duur, dus als het gemaakt kan worden uit gratis afval is dat al snel zeer aantrekkelijk. Deze grondstof geef ik dus tweewekelijks gratis mee aan Circulus Berkel. 

Die Amerikaan is zeer enthousiast en wil het systeem exporteren naar Europa. Ik heb om meer informatie gevraagd, biomassa heeft al niet zo’n beste naam aan deze kant van de oceaan. Straks verdwijnen hele bossen in het systeem. 

Ik verwacht deze week een mailtje uit Texas met meer uitleg over het omzettingsproces. Ik wil weten hoe het systeem precies werkt en ben zeer benieuwd. Als het goede business is laat ik het u weten. Dan mag u voortaan uw groenafval gratis bij mij inleveren. Misschien krijgt u ook nog een beetje winstdeling. En als u er van mij niets meer over hoort, dan beschouw ik het ‘unieke Amerikaanse systeem’ als gebakken lucht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld