Afbeelding

Tunnel vol feestverlichting

Opinie

Ik heb weer een overleg over waterstof in het Pakhuis achter het station in Zutphen. Dat wordt de nodig uurtjes zitten, dus ik besluit dit keer maar naar de locatie te wandelen. Als ik stevig doorloop ben ik er vanaf de Rhienderinklaan in Warnsveld in 35 minuten. Zo’n wandeling in de ochtenduren is beslist niet onaangenaam. En dan kan ik ook nog eens genieten van die fantastische kleurrijke tunnels bij het station. 

Ik loop door de tunnel Kostverloren en kan het unieke kleurenspel eens rustig aanschouwen. Vooral rustig, want ik wil er wel van genieten. De tunnelfratsen hebben en gaan de gemeente nog een hoop geld kosten. Vijf jaar na de opening van de twee nieuwe tunnels moet de verlichting al vervangen worden. Nu heeft het ambtelijk apparaat dat wel twee jaar weten te rekken, maar uiteindelijk komt de rekening toch: 900.000 euro voor nieuwe lampjes. We gaan van gloei naar led en daar moet de kunstenaar die het spektakel heeft ontworpen dan ook nog iets van vinden. Dat maakt het vast niet goedkoper. Maar de dynamische uitstraling die ons bescheiden Hanzestadje heeft op de hele wereld mag niet verloochend worden. Als ik het allemaal goed begrijp kennen miljoenen mensen de kleurrijke lampjes in de tunnelbuizen. Iedereen kent Zutphen als deco uit een billboard-campagne van appelapparaten. 

Maar negen ton is wel een hele vracht geld. Kunnen we die kosten niet beter verdelen tussen de inwoners van onze stad en techgigant Apple. Door het beeld van de Zutphense tunnel te tonen in Seoul, Amerika, Italië en China, hebben ze vast veel meer apparaten verkocht. Dan is een stukje winstdeling toch niet onredelijk? Kan de burgemeester dat in haar laatste weken niet even uitonderhandelen?

Maar van die kleurrijke lampjes in de tunnels word ik eerlijk gezegd niet zo enthousiast. Ik ben meer van de eenvoud, zo’n tunnel moet gewoon goed verlicht worden. Daar hoort geen kleurenpalet bij. Thuis kiezen we trouwens ook niet voor gekleurde lampjes in de kerstboom. We zijn zeer tevreden met gewone verlichting die niet knippert of van kleur verandert.

Ik betwijfel of Zutphen wel trots is op de tunnel. Ik loop er doorheen. De lampen die al jaren niet goed functioneren zijn nog nooit vervangen. En iedere lamp is omgeven door veel, heel veel spinnenwebben. Daar heeft zeven jaar lang niemand naar omgekeken. Wat een bende.

Ik stel de gemeente dan ook voor om negen ton te reserveren voor led in de tunnel en nog een paar ton extra voor periodieke schoonmaakwerkzaamheden. Want bijna een miljoen investeren in iets dat vervolgens een smeerbende wordt is eigenlijk jammer van het geld. En die tunnel is het waard, die zet Zutphen in de hele wereld op de kaart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant