Afbeelding

Wolven in Europa

Opinie

Wolven in Europa

Vorige week schreef ik op deze plek over wolven in Nederland die helemaal niet mensenschuw zijn en zonder problemen tienduizenden dieren per jaar doden. Ik denk dat we in Nederland zeer naïef zijn tegenover dit agressieve roofdier. Op steeds meer plekken in het buitenland schrikken ze inmiddels wakker.

De laatste keer dat ik op vakantie was in Südtirol stonden de lokale kranten vol over de wolf. Südtirol is een ongelofelijk groot natuurgebied. Op de plek waar de wolf is neergestreken zijn meer dan voldoende bergmarmotten, steenbokken en ander wild te vinden. Maar wat doet het roofdier? Juist, het zoekt de mensen op in het dal. In het bergdorpje Oberinn zijn een paar weken geleden meerdere dode schapen aangetroffen op slechts een paar honderd meter van een school en de kleuterschool. De zorgen zijn groot. 

In de omgeving van Lavant in Oostenrijk is deze zomer de eerste os van 300 kilo door wolven gedood. De regio Tirol gaat de eerste roedel wolven doden. In Oberwangen in Zwitserland werd een kalf door wolven gedood. De veehouders in het gebied werden via een sms-alert op de hoogte gebracht van de situatie. Een paar dagen later verorberden wolven een schaap. 

In de Franse regio Lozère hebben ze er helemaal genoeg van. Hier wordt de jacht op wolven binnenkort toegestaan, meldt de krant ‘Le Figaro’. Het aantal boerderijdieren dat door de wolf wordt gedood blijft toenemen, sinds januari dit jaar al 180. De maat is vol. Net als in de regio Franche-Comté, waar boeren al de straat zijn opgegaan om te demonstreren tegen de wolf.

In het Zwitserse kanton Graubünden is de kogel al door de kerk. Dierenbeschermingsorganisaties WWF, Pro Natura en de Swiss Wolf Group spreken van een “schadelijke houding van een roedel wolven”. Wandelaars en een herder zijn door wolven benaderd. Steeds meer dieren op de alpenweides worden aangevallen en gedood. In de regio Wallis zijn 28 boerderijdieren aan stukken gescheurd die op een omheind terrein liepen. Even verderop in Val Poschiavo volgde een wolf op agressieve wijze iemand die op een bergpad liep. 

De Zwitserse bioloog Marcel Züger, eerst zeer enthousiast over de wolf, maakt zich inmiddels grote zorgen. “Als wolven begrijpen dat ze nog verder kunnen gaan, dan worden ze een reëel gevaar voor de bevolking en vooral voor kinderen. De problemen die voor ons liggen, zijn gigantisch. De wolf was ons voorgesteld als een dier dat bang is voor mensen, voornamelijk ’s nachts actief is en dat een eenvoudig hek of de aanwezigheid van waakhonden hen zou tegenhouden. Dat blijkt gewoon niet waar.”

In heel Europa wordt de beschermde wolf steeds brutaler. De natuurclubs sluiten voor de gevaren naïef hun ogen. Het is wachten tot het helemaal mis gaat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant