Afbeelding

Oerend Smart | Achterhoekse toppers

Opinie

Evenals de afgelopen jaren telde de Achterhoek in 2021 flink wat prijswinnaars. Tal van personen, bedrijven en instanties uit de regio zijn onderscheiden voor hun bijzondere talenten of kwaliteiten. Sommige topprestaties trokken media-aandacht tot ver buiten de Achterhoek. Denk aan Suzan & Freek die dit jaar zijn uitgeroepen tot het meest succesvolle Nederlandstalige duo in de Top 40 ooit. Of neem de bronzen Olympische medaille voor zeilster Annette Duetz (Zeddam) en de EY Family Business Legacy Award 2021 die het Doetinchemse groothandelsbedrijf Rensa in de wacht sleepte. Ook de European Green Leaf Award voor de gemeente Winterswijk kreeg terecht veel aandacht.

Maar wie gericht gaat zoeken op het web, komt veel meer Achterhoekse toppers tegen. Wist u bijvoorbeeld dat u voor ‘s lands beste kapsalon (Claudine HaarCreaties, Lichtenvoorde) en ijsmaker (Banketbakkerij Jolink, Doetinchem) de regio niet uit hoeft? Of dat designbureau Idenova (Winterswijk) en fietsaccessoiresbedrijf Basil (Ulft) voor hun slimme fietsoplossingen zijn beloond met de internationale Eurobike Award 2021? En dat schoenenketen Schuurman Schoenen (Neede), Kleertjes.com (’s-Heerenberg) en webshop Kadotikker (Eldrik) voor hun webshops nationale detailhandelsprijzen hebben gewonnen? Ook in de wereld van de horeca gooide de Achterhoek in 2021 hoge ogen. Zo was Mark Captein (Doetinchem) Chef van het Jaar, mocht Bistro Oliemölle (Borculo) zich het beste terras van Gelderland noemen en zijn meerdere Achterhoekse campings uitgeroepen tot de beste van het land. Voor toppers op sportgebied moet je eveneens in de Achterhoek zijn. De beste touwtrekkers ter wereld (leden van TTV Heure), de Nederlandse kampioen Zijspancross 2021 (Sem Leferink) en ‘s lands beste golftrainer (Lee Chapman) – het zijn allemaal streekgenoten. Ook leuk om te weten: thrillerauteur Corine Hartman uit Lichtenvoorde won een Storytell Award 2021, terwijl Dinxperloër Jody Elburg tot ‘BHV-er van 2021’ is benoemd. 

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In de onlangs uitgekomen Achterhoek Monitor 2021/2022 is een lijst van vijftig awards opgenomen die dit jaar in de regio zijn gewonnen. Om orde aan te brengen in de Achterhoekse prijzenkast 2021 is gewerkt volgens de indeling ‘industrie’, ‘handel en dienstverlening’, ‘horeca’, ‘sport’ en ‘overig’. Bij elk van deze categorieën zijn telkens tien behaalde prijzen weergegeven, de namen van de winnaars en een toelichting op de betreffende onderscheiding. Criterium voor opname in de lijst was dat de toegekende award een (inter)nationale uitstraling heeft. Uiteraard is de regionale prijzenkast in werkelijkheid een stuk voller dan de vijftig onderscheidingen die in de Achterhoek Monitor 2021/2022 worden genoemd. Ook al is de lijst onvolledig, meteen valt op hoe enorm gevarieerd het regionale talent is. De Achterhoek laat echt op allerlei terreinen topprestaties zien. Voorstel: laten we in 2022 de gewonnen prijzen systematisch bijhouden - en wie weet komen we dan wel tot een Achterhoekse top 100!

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld