Niels van Dooijeweert fileert de vis, terwijl de kinderen vragen stellen. Foto: Inger Luijten
Niels van Dooijeweert fileert de vis, terwijl de kinderen vragen stellen. Foto: Inger Luijten

Backstage neemt kinderen mee achter de schermen van het Broederenklooster

Onderwijs

ZUTPHEN - De kinderen staan met z’n allen om een joekel van een vis gebogen. Sommigen houden hun neus dicht of durven niet te kijken. Niels van Dooijeweert, die de dagelijkse leiding van de keuken heeft, vertelt dat koken niet hetzelfde is als het volgen van een recept. Intussen fileert hij de vis en mogen de kinderen vragen stellen. “Kun je de ogen ook eten?” “We gebruiken alles van deze vis, behalve de ogen. Van de huid kun je zelfs kroepoek maken!” Iedereen mag proeven: een stukje rauwe vis met een beetje sojasaus. En zelfs de kinderen die het eerst vies of spannend vonden zijn om. “Ik vond vis altijd vies, maar dit vind ik lekker!” zegt Liselot.

Het bezoek aan het Broederenklooster is het laatste bezoek in het kader van Backstage: ‘check hoe het werkt’ dat de afgelopen drie maanden vijf keer is georganiseerd. Na een bezoek aan Walhallab, de gemeente, de politie en Kappert Bouw was de horecabranche aan de beurt. Binnen zijn nog steeds oude delen van het voormalig klooster te zien, en Marieke Löhr leidt de kinderen rond in het gebouw. “De oudste kamer in het gebouw is 800 jaar oud. Dat kun je wel zien aan de balken en stenen die er al waren toen de monniken hier woonden en werkten.” Ook de wijnkelder maakt indruk. Vroeger was het een gevangenis, in de Tweede Wereldoorlog een schuilkelder, en nu liggen er heel veel verschillende wijnen. “Ik dacht dat wijn gewoon in een koelkast stond, dit had ik niet verwacht!” zegt Anárion. In de kruidentuin gaan de kinderen hun neus achterna en leren ze over de verschillende kruiden en specerijen.

‘s Middags komen alle ouders voor de afsluiting, maar eerst gaan de kinderen de keuken in om iets lekkers voor ze te maken. Onder begeleiding van het keukenpersoneel gaan ze serieus aan de slag. Het resultaat: een heerlijke mousse met kokosroom en koek, geserveerd in een kokosnoot-bakje. Iedereen ontving aan het einde van de dag een mooi bewijs van deelname en kreeg groot applaus voor hun inzet en nieuwsgierigheid.

Backstage gaat door. In het volgende schooljaar is er plek voor weer een groep nieuwsgierige en leergierige kinderen van 10 tot 14 jaar uit Zutphen en Warnsveld. Meer weten of meedoen? Kijk op www.backstage.work of volg Backstage op Facebook en Instagram.

Ter afsluiting maakten de kinderen in de keuken wat lekkers voor hun ouders. Foto: Jonathan de Lange

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld