Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Foto: VVN

Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Foto: VVN

Schoolverkeersexamen basisschoolleerlingen in Zutphen en Warnsveld

Onderwijs

Voor de kinderen is het spannend, geef ze dus ruim baan

ZUTPHEN - Op woensdag 19 april, donderdag 20 april en woensdag 24 mei wordt door de afdeling Zutphen-Warnsveld van Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met de Gemeente Zutphen het praktische schoolverkeersexamen afgenomen. Er doen ongeveer 350 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen aan mee.

Bij de start wordt hun fiets op veiligheid gecontroleerd en wordt er vooral gekeken naar een goedwerkende rem, vastzittend stuur en handvatten en de verplichte fietsbel. Daarna fietsen de kinderen om beurten een route van ongeveer zes kilometer door een deel van de binnenstad, het Waterkwartier en Warnsveld. Die route is aangeduid met bordjes met pijlen. De kinderen dragen een veiligheidshesje met een nummer. Op diverse punten in de route wordt hun verkeersgedrag gecontroleerd. 

Voor de kinderen is het spannend. Geef ze dus ruim baan. Bij het hedendaagse schoolverkeersexamen gaat het niet alleen om het kennen van de regels en de verkeersborden. Het gaat vooral om defensief te rijden en daardoor eerder ongelukken te voorkomen. De kinderen worden daarom ook geëxamineerd op het hebben van verkeersinzicht in de praktijk. Ze moeten zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de risico’s van het naderen van geruisloze elektrische auto’s, snelle e-bikes en de afleiding door telefoons en koptelefoons. De kinderen leren om bij het veranderen van de richting steeds om te kijken en niet alleen maar te vertrouwen op hun oren. Het op de fiets vasthouden van een telefoon is natuurlijk helemaal taboe. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld