Sofie Staal bij de vispassage in haar woonplaats Doesburg waar ze de voorbereidingen treft voor haar reis. Foto: Meike Wesselink

Sofie Staal bij de vispassage in haar woonplaats Doesburg waar ze de voorbereidingen treft voor haar reis. Foto: Meike Wesselink

Sofie gaat zeilend Atlantische Oceaan rond op driemaster

Onderwijs

ZUTPHEN/DOESBURG - De Doesburgse Sofie Staal (14) is nog nooit buiten Europa geweest. Volgend jaar gaat ze daar verandering in brengen als ze met School at Sea de voormalige West-Indische handelsroute gaat bevaren. Over iets minder dan een jaar gaat ze, samen met 35 andere jongeren zes maanden lang aan boord van de 47 meter lange driemaster Thalassa, om misschien wel het grootste avontuur van haar leven te beleven.

Door Meike Wesselink

Sofie fantaseert over de droomreis die ze in haar hoofd al honderd keer heeft gemaakt. Maar je écht iets voorstellen van wat je allemaal gaat meemaken op zo’n grote driemaster en tijdens spannende excursies naar exotische oorden, blijft gissen. “Vrije dagen hebben we niet. We moeten gewoon werken hoor”, zegt Sofie nuchtertjes maar met een grote glimlach op haar gezicht.

Zeven tussenstops worden gemaakt om voedselrantsoenen aan te vullen en om spannende excursies te ondernemen maar het grootste gedeelte van de reis vaart de groep ergens op de Atlantische Oceaan en dat vraagt toch een zekere orde en regelmaat van de bemanning die niet alleen bestaat uit 36 jongeren maar ook veertien begeleiders telt. De weken aan boord vullen de jongeren met afwisselend wachtdiensten en studiedagen. “Tijdens de studiedagen leer ik de dingen die mijn VWO-klasgenoten van het Eligant Lyceum ook leren en maak ik dezelfde toetsen, zodat ik geen achterstand oploop. Er varen docenten mee om ons te helpen en ook mijn mentor van het Eligant helpt me om van tevoren een goede planning te maken, zodat ik zelfstandig kan studeren tijdens de reis.”

“Tijdens de wachtdiensten die ook ’s nachts zullen zijn, leren we het schip bevaren en onderhouden. Ook leren we koken en brood bakken voor vijftig man. De eerste twee maanden leren we alles over het schip, zodat de bemanning na drie maanden een stapje terug kan doen en wij zelf het schip mogen bevaren.”

Maar het meest spannend zijn natuurlijk de tussenstops die Sofie gaat maken. Dat begint al in Het Kanaal waar het schip blijft liggen tot zich geschikte weersomstandigheden voordoen om verder te varen en dat kan in de herfst best nog even op zich laten wachten. De eerste korte excursie vindt plaats op het vulkanische eiland Tenerife, waar El Teide wordt beklommen. Net als in een spannend piratenverhaal doet het schip vervolgens een van de Kaapverdische eilanden aan om vers fruit en groente in te slaan voor de grote oversteek naar Dominica. Om het land en de bevolking te leren kennen, verblijven de jongeren een paar dagen bij Dominicaanse gastgezinnen.

Een belangrijk onderdeel van School at Sea is een bezoek aan Panama. “Daar maken we onze eerste reis onder begeleiding van een van de crewleden. We krijgen een budget waarmee we in kleine groepjes het land op eigen gelegenheid mogen oversteken. Hoe we dat doen, mogen we zelf beslissen. Ook op Cuba gaan we op excursie. Tijdens onze laatste stop op het eiland Faial dat bij de Azoren hoort, is het de bedoeling dat we onze reis overdenken en ons weer gereed maken om in april 2024 weer naar huis te gaan.”

Het is dus niet alleen een avontuur maar ook een hele serieuze reis die Sofie gaat maken. Al maanden bereidt ze zich voor op deze reis, die in oktober 2023 begint. Daarnaast brengt de reis aanzienlijke kosten met zich mee. Daarom heeft ze een sponsoringsite opgezet die via onderstaand adres te bezoeken is. “Voor het onderhoud van het schip, het vervangen van de zeilen, vaccinaties, het onderwijs aan boord en eten en drinken heb ik 25.000 euro nodig. Met dat geld doen we ook inkopen bij de lokale bevolking en houden clean-ups om de stranden die we tegenkomen schoon te houden. Ook kan ik voor de sponsors iets terugdoen, afhankelijk van het bedrag dat wordt gedoneerd.

Kijk voor meer informatie op de website.


www.sofiestaal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant