Samen met nieuwe wethouder Sjoerd Wannet hebben de leerlingen activiteiten gedaan en nagedacht over een duurzame toekomst in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert
Samen met nieuwe wethouder Sjoerd Wannet hebben de leerlingen activiteiten gedaan en nagedacht over een duurzame toekomst in Zutphen. Foto: Patrick van Gemert

Leerlingen OBS de Waaier op ontdekking in de TechniekFabriek

Onderwijs

ZUTPHEN - Op maandag 20 juni brachten meer dan 45 leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van OBS de Waaier een bezoek aan de TechniekFabriek in Zutphen. Vol enthousiasme werkten de leerlingen in gemixte groepen aan activiteiten rondom de energietransitie. Van het bouwen van een waterstof auto tot het aanleggen van elektriciteit in een woning. Ook hadden de leerlingen goede ideeën voor het ontwerpen van nieuwe zonnepanelen in Zutphen. Ook maakten de leerlingen kennis met de nieuwe wethouder Sjoerd Wannet, samen hebben zij activiteiten gedaan en nagedacht over een duurzame toekomst in Zutphen.

De Tech Fab Labs in Zutphen gaan in september open. Leerlingen van basisscholen kunnen daar kennismaken en oefenen met de meeste moderne technologieën. Studenten van Aventus de opleidingen Smart Building en Smart Technology en de Office Managers hebben de afgelopen weken alle voorbereidingen ingang gezet om de ‘Tech is Fun’ activiteiten op te zetten in Zutphen.

De komende jaren is er grote behoefte aan technisch opgeleid personeel in Zutphen en omgeving. Het is daarom belangrijk dat jonge kinderen al vroeg spelenderwijs kennismaken met de boeiende en uitdagende kanten van techniek. De TechniekFabriek geeft daar alle mogelijkheden voor. Het kent een groot aantal Tech Labs, van elektrotechniek tot robotica, van Domotica tot waterstof, tot moderne ICT-toepassingen. Hier kunnen kinderen al vanaf jonge leeftijd kennis maken met de veelzijdige aspecten van techniek.

Samenwerking Zutphense bedrijven en scholen
De vraag is hoe kun je jong (technisch) talent op een leuke manier enthousiast maken voor techniek. De studenten van Aventus wisten wel raad met die uitdagende vraag. Studenten bedachten samen met het voormalige TOL Team in Zutphen activiteiten voor in de Tech Fab Labs waarmee basisschoolkinderen leren over techniek.  De TechniekFabriek heeft goede apparatuur, mooie materialen en de benodigde kennis en kunde in huis om het programma vorm te geven en uit te voeren. Die unieke samenwerking leverde een aanbod op waar je als volwassene al enthousiast van wordt.

Eén TechFab Lab gaat over het bouwen van een waterstofauto. De kinderen leren eerst iets over waterstof via een interactieve film en daarna gaan ze de waterstof door middel van elektrolyse maken. In een ander Tech Fab Lab maken de kinderen een animatiefilm met het programma Scratch. Ook dachten kinderen na over oplossingen hoe we de donkere zonnepanelen aantrekkelijker kunnen maken in de woonwijken van Zutphen. Zo bedachten kinderen een app om met kleuren een zonnepaneel te kunnen veranderen, ze bedachten een constructie van een zonnepaneel in de kleuren van een dakpan.

Techniekonderwijs in Zutphen
In de afgelopen lopen maanden hebben vele studenten van Aventus meegewerkt aan de invulling van de TechniekFabriek. Er zijn groepen studenten bezig geweest van de opleiding ruimtelijke vormgeving, met het vormgeven van een aantrekkelijke leeromgeving in de Tech Fab Labs. Studenten Smart Building en Technology zetten zich in voor de bouw van de Reesinkloods. Het initiatief van het Zutphense Techniek Talent, gaat vanaf september nog meer uitgewerkt worden door een groot aantal technische ondernemers in Zutphen en omgeving.  Het biedt leerlingen van de basisscholen, leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo-studenten de kans om kennis te maken met moderne techniek, projecten te doen en gastlessen in Fieldlabs te volgen. Met de TechniekFabriek geven de initiatiefnemers het techniekonderwijs in Zutphen een impuls. Hiermee hoopt men dat de technische bedrijven straks voldoende goed opgeleide technische vakkrachten in dienst hebben.

Ook met een klas een bezoek brengen aan TechniekFabriek? Of benieuwd wat TechniekFabriek verder kan betekenen? Neem dan contact op met contact@techniekfabriekzutphen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld