Wethouder onderwijs Eva Boswinkel onthult de nieuwe naam op de gevel van de school. Foto: Emy Vesseur
Wethouder onderwijs Eva Boswinkel onthult de nieuwe naam op de gevel van de school. Foto: Emy Vesseur

Wethouder onthult naambord Kindcentrum de Flief

Onderwijs

ZUTPHEN - Basisschool de Wegwijzer heet voortaan officieel Kindcentrum de Flief. Op vrijdag 22 april is de nieuwe naam op de gevel van de school onthuld door wethouder onderwijs Eva Boswinkel. Dit deed ze samen met twee leerlingen in het bijzijn van kinderen, ouders en het schoolteam.

Door Emy Vesseur

Voor wethouder Eva Boswinkel was ’s ochtends vroeg al de rode loper uitgelegd. Door een erehaag van kinderen liep ze om 9.00 uur over het schoolplein naar het nieuwe naambord op de gevel, waarover voor de gelegenheid een geruite doek was gespannen. Schooldirecteur Carly Paulissen legde de opgetogen kinderen nog eens uit wat er stond te gebeuren: de Koningsspelen, maar eerst de school een nieuwe naam geven. Leerlingen Tim en Azra assisteerden de wethouder bij de onthulling van het bord met daarop in blauwe letters ‘de Flief’ en een gekleurd vlindertje. De nieuwe naam werd gevierd met het zingen van het nieuw geschreven schoollied. Daarna ontving de wethouder een exemplaar van de felblauwe Flief-rugzak met verrassing, die de leerlingen na de Koningspelen mee naar huis zouden krijgen. De ceremonie werd afgesloten met een dans op het Koningslied FitTop10 van Kinderen voor kinderen. Ook de wethouder danste mee.

Buurtschool
De nieuwe naam van basisschool de Wegwijzer is een logisch vervolg op de verhuizing vorige zomer naar het gebouw aan de Berkenlaan. Decennialang zat de school gevestigd op de hoek Paulus Potterstraat en de Hobbemakade. “We zijn een echte buurtschool”, zegt directeur Carly Paulissen. “ De meeste kinderen komen uit het Waterkwartier en vaak hebben hun ouders ook hier op school gezeten. Maar door de komst van Kindcentrum de Plotter werd het daar te hectisch voor onze leerlingen.” Samen met de gemeente is toen naar een rustiger locatie gezocht. Dat werd het leegstaande schoolgebouw aan de Berkenlaan. Paulissen is erg blij met het kleinschalige gebouw en de omgeving. “Er is hier meer ruimte en ook meer groen. Hier kunnen we de leerlingen de structuur, veiligheid en aandacht geven die ze verdienen.”

Vlinder
De nieuwe plek vroeg om een nieuwe naam en dat werd Flief, afgeleid van Flieflotterke, een oude benaming voor een vlinder. De vlinder is ook opgenomen in het nieuwe logo van de school en staat symbool voor de ontwikkeling die het kind doormaakt: van eitje naar rups, van rups en van pop tot vlinder. “We willen kinderen de juiste basis geven, een veilige plek waar ze met en af en toe een extra zetje de ruimte krijgen om te leren en groeien.” De Flief werkt hiervoor met een vast ritmisch dag- en weekplan: ’s morgens worden de basisvaardigheden getraind met rekenen, spelling, taal en veel aandacht voor lezen. En ‘s middags gaan de kinderen thematisch aan het werk tot 14.00 uur, het einde van de schooldag.

Community
Kindcentrum de Flief heeft een peuterklas en voor- en buitenschoolsopvang, die worden geleid door het eigen team. Paulissen: “Niets is uitbesteed. We vormen een echte community, waarin kinderen contact hebben met kinderen uit andere groepen en alle 13 teamleden met elkaar overleggen.” Momenteel telt de Flief 95 leerlingen, waarvan 32 kleuters en de instroom groeit. “Dat hebben we nodig, maar we willen ook niet te groot worden. Nu nog kennen we alle ouders. Om het overzicht te houden en alle kinderen en ouders aandacht te kunnen geven, is 120 leerlingen de max.” De Flief zal de komende vijf jaar nog op de locatie aan de Berkenlaan gehuisvest blijven. Wat daarna de plannen zijn is nog onduidelijk. “We hopen op een nieuw, duurzaam gebouw, liefst op een groene plek tussen Zuidwijken en het Waterkwartier in. Maar voorlopig zitten we hier prima.”

Foto: Emy Vesseur

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld