Koninginnenpage, jaarlijks te vinden op De Mars in Zutphen.  Foto: Sander Grootendorst
Koninginnenpage, jaarlijks te vinden op De Mars in Zutphen. Foto: Sander Grootendorst

Koninginnenpage luidt vlinderzomer in

Natuur

ZUTPHEN - We zijn dit jaar nog niet verwend met veel vlinders in de tuin of de berm. Maar wat niet is, kan nog komen. De eerste koninginnenpages zijn al gesignaleerd.

Door Sander Grootendorst

Voor deze vliegende kunstwerkjes moest je tot twintig à dertig jaar geleden naar het nabije buitenland: Luxemburg, de Eifel. Ze doen denken aan de grote vakanties van weleer. Waarschijnlijk door de stijging van de gemiddelde temperatuur houden ze het tegenwoordig een paar honderd kilometer noordelijk steeds beter uit. Ze weten zich nu ook boven de Grote rivieren voort te planten, wat ze dan weer danken aan de aanwezigheid van geschikte flora, zoals de wilde peen: daar leven de rupsen van – al net zulke kleurige schepsels als hun fladderende ouders. 

Jaarlijks kun je de koninginnenpage aantreffen op industriegebied De Mars in Zutphen. Onder meer langs het Twentekanaal, ze vinden het fijn als terreinen een beetje oneffen zijn, een soort kunstmatige Eifel. Waaraan de tot heuvel verheven voormalige afvalstortplaats Fort de Pol sterk bijdraagt. Op vakantie in het industriegebied. Koninginnenpagemannetjes mogen er graag patrouilleren, in de hoop dat er vrouwtjes voorbij komen waarmee ze een paar kunnen vormen. Dat is een mooi gezicht, de twee geliefden voeren samen een dans uit in de lucht, de choreografie daarvan zit in hun genen.

Het zijn voor Nederlandse begrippen grote vlinders, met krachtige vleugelslag. Hoewel teer kunnen ze tegen een stootje. Het exemplaar dat wij vrijdag zagen vloog op uit het hoge gras om in een mum van tijd een metertje of dertig verderop weer te landen. In tegenstelling tot kleine vlindersoorten zijn koninginnenpages in staat snel nieuwe voedselplekken te bereiken, zowel voor zichzelf als voor hun kroost. De beheerders van de Gorsselse Heide zouden graag het zeldzame gentiaanblauwtje weer zien verschijnen, dat hier vroeger voorkwam. Maar dat kan op eigen kracht nooit vanaf afgelegen heidevelden op de Veluwe naar Gorssel en omgeving reizen. Onder de vleugels van koninginnenpages zouden ze dat wél redden.

De page op De Mars is uit het zicht verdwenen, alleen zijn of haar afbeelding is op camera bewaard. Gesterkt door de felle zon speurt de vlinder verderop naar nectar of naar een nieuwe partner, of naar allebei. Zoals de Zutphense plantenkenner Kasper Reinink al schreef: op bedrijventerreinen stuit je soms op verrassende stukjes natuur, juist omdat geen mens ernaar omkijkt.

Een blauw vlindertje duikt op uit de lage vegetatie, een icarusblauwtje, een algemeen familielid van het gentiaanblauwtje. Het regenachtige weer heeft lang genoeg geduurd, op naar een nieuwe vlinderzomer!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld