Klaas Grootherder (l) ontvangt een verzameling beginnende struiken. Rechts wethouder Sjoerd Wannet, in het midden Arjan Vriend van Landschapsbeheer Gelderland. Foto: Sander Grootendorst
Klaas Grootherder (l) ontvangt een verzameling beginnende struiken. Rechts wethouder Sjoerd Wannet, in het midden Arjan Vriend van Landschapsbeheer Gelderland. Foto: Sander Grootendorst

Negentien vogelbosjes: ook fijn voor insecten

Natuur

ZUTPHEN - Een druilerig, koud regentje begeleidde vrijdagmiddag de deelnemers aan het vogelbosjes-project van Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Zutphen. Bij de werf aan de Verlengde Ooyerhoekseweg kregen ze de door hen bestelde struiken uitgereikt. 

Door Sander Grootendorst

“Druilerig? Groeizaam zul je bedoelen! De planten hebben er baat bij dat het vochtig is.” Samen met Arjan Vriend van de stichting Landschapsbeheer overhandigde wethouder Sjoerd Wannet het eerste pakket, een vuilniszak vol beginnende struikjes, aan Zutphenaar Klaas Grootherder, die op Bronsbergen woont. 

“Het is een laagdrempelig project waarbij we samenwerken met verschillende gemeenten in Gelderland”, zegt Vriend. “Er zitten alleen maar struiken bij die van oorsprong in Nederland voorkomen. Zo helpen we bij het herstel van de eigenheid van het landschap.” Vriend adviseert: “Begin klein, geef hagen en singels tijd om te groeien.” 

Projectleider Bart Meijer spreekt de deelnemers toe: “Voor wie niet meteen gaat planten: voorkom dat de wortels uitdrogen, want dan verliezen ze het vermogen om water en voedingsstoffen op te nemen. Je kunt ze het beste inkuilen, liefst in aarde. De soorten kunnen gewoon door elkaar heen, met ongeveer een meter tussenruimte. Wel is het raadzaam twee van dezelfde soort bij elkaar te zetten, dat geeft meer slagkracht.”

Meijer is tevreden over de animo. “We zetten vandaag 2.700 vierkante meter plantgoed weg. Een hele mooie toevoeging aan het landschap. Het zijn allemaal besdragende soorten. Goed voor vogels die bessen eten, maar ook voor bijen en andere insecten, want voordat je bessen hebt, heb je eerst bloemen.”

Ook wethouder Wannet wijst op het belang van de actie voor de biodiversiteit en het klimaat. “We willen de gemeente groener maken. Mooi dat particulieren daaraan bijdragen.” De deelnemers hebben vijfentwintig cent per heester betaald. Bij voldoende belangstelling komt er een tweede ronde van het project.

In totaal verlaten vrijdag negentien vogelbosjes-in-spe de gemeentewerf op een aanhangwagen of in een busje. Klaas Grootherder: “Ons terrein is een hectare groot. Het bevindt zich op een oude rivierduin langs de IJssel. We wonen er sinds twee jaar. Er broeden elf ooievaars. We doen al veel voor de vogels, maar er kan nog een heleboel bij. Fantastisch, zo’n project als dit.” 

De ooievaars zullen niet gauw op de meidoorns en de kardinaalsmutsen afkomen, lijsterachtigen als kramsvogel en merel – besliefhebbers pur sang – ongetwijfeld des te meer. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant