Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Foto: PR
Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Foto: PR

Herenboeren Zutphen organiseert een informatie- en meedenkmiddag

Natuur

ZUTPHEN - Sinds ruim een jaar is in Zutphen een Herenboerderij in oprichting. De kartrekkers die het initiatief hebben genomen, starten een duurzaam gemengd bedrijf zodra er grond beschikbaar komt. Deze boerderij wordt straks eigendom van een coöperatie van minstens 200 leden die samen een eigen boer in dienst hebben. De leden ontvangen straks verse groente, fruit, eieren en (voor wie wil) eerlijk vlees. De gedachte is, dat mede- eigenaarschap ook medeverantwoordelijkheid betekent. Verantwoordelijkheid varieert van het meebeslissen over wat er verbouwd wordt tot het geven van informatie over eerlijk voedsel. Van het aanleggen van pluk- en kruidentuinen tot het organiseren van de wekelijkse uitgifte van de groente, fruit, eieren en vlees.

De leden van de Herenboerderij Zutphen worden niet alleen lid vanwege de duurzame manier van verbouwen van de eigen groente, maar ook omdat ze samen met anderen regie willen voeren over het eigen eten. Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden.

Een Herenboerderij is daarom veel meer dan een plek waar voedsel wordt geproduceerd. Het is ook de plaats waar mensen samenkomen, waar ze elkaar en hun boer spreken en waar nieuwe vriendschappen en mooie initiatieven ontstaan. Recepten worden uitgewisseld, er worden inspirerende workshops en lezingen verzorgd, leuke kinderactiviteiten georganiseerd en rondleidingen gegeven.

Hoe werkt het? Een Herenboerderij staat meestal op 20 hectare grond, die dicht bij een stad ligt. Je moet er gemakkelijk op de fiets naar toe kunnen. Elke boerderij heeft ongeveer 200 tot 250 leden. Zij leggen eenmalig een bedrag in voor de oprichting, de start en de continuïteit van de boerderij. Het geld dat nodig is om de boerderij te laten draaien, brengen de leden bijeen met een wekelijkse contributie van 10 tot 15 euro. Daarvoor krijg je als lid elke week een selectie van tientallen soorten groenten, eten volgens de seizoenen, plus fruit, eieren en eventueel vlees. Elke Herenboerderij in Nederland voedt ongeveer 500 monden.

Het initiatief van Zutphen past in een beweging waarbij overal, met steun van Herenboeren Nederland, boerderijen worden opgericht. Momenteel zijn er 15 draaiende Herenboerderijen in Nederland en zijn er bovendien 40 in oprichting. Herenboeren Zutphen is er daar één van.

Informatiemiddag
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de werkwijze of die wil meedenken, organiseert Herenboeren Zutphen op 11 maart een informatiemiddag in Wijkcentrum Waterkracht. Belangstellenden kunnen zich opgeven via de site van Herenboeren Zutphen: www.zutphen.herenboeren.nl/aanmelden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant