Klaske ten Grotenhuis en Annemiek van der Velden van het jubilerende IVN Zutphen aan de IJssel. Foto: Rudi Hofman
Klaske ten Grotenhuis en Annemiek van der Velden van het jubilerende IVN Zutphen aan de IJssel. Foto: Rudi Hofman

Jubilerend IVN Zutphen is bijna net zo veelzijdig als de natuur zelf

Natuur

ZUTPHEN - Zoveel mogelijk mensen in contact brengen met en laten genieten van de fraaie natuur in en rond de stad. Dat is al veertig jaar het hoofddoel van IVN Zutphen. Sinds ruwweg de millenniumwisseling is ook duurzaamheid een belangrijk thema binnen de plaatselijke afdeling van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid.

Door Rudi Hofman

Kijkend naar het aantal leden en het grote, gevarieerde activiteitenaanbod is IVN Zutphen een zeer bloeiende vereniging. “Wij zitten op 172 leden en de afgelopen jaren zijn we flink gegroeid”, zegt Klaske ten Grotenhuis. Zij is natuurgids en coördinator van alle excursies (wandel- en fietstochten) vanuit de afdeling.

Bestuursvoorzitter Annemiek van der Velden verklaart de ledenaanwas deels door de coronacrisis: “Wandelen was toen een van de weinige dingen die je kon doen. Aan onze wandelexcursies deden daarvoor gemiddeld zo’n twintig personen mee, maar tijdens corona waren dat er geregeld vijftig of zeventig. Eén keer zelfs 110. We verdeelden de deelnemers telkens over kleinere groepen, die onder leiding van onze natuurgidsen op pad gingen.” 

Uitstapjes
Deze excursies zijn vooral in Zutphen en directe omgeving, maar soms worden er uitstapjes gemaakt naar bijvoorbeeld landgoed Hackfort in Vorden. Veel liefhebbers van natuurschoon bezoeken graag de Gorsselse Heide. De maandelijks excursies van Marke GorsselseHeide staan vrijwel altijd onder leiding van natuurgidsen van IVN Zutphen.

Schoonheid
Over de IVN-excursies in algemene zin wil Van der Velden het volgende benadrukken: “Het gaat er niet alleen om dat deelnemers feitelijke kennis opdoen, maar zeker ook om hun beleving van en verwondering over de schoonheid van de natuur. Hoe belangrijk is het dat die natuur er in de stad is en behouden blijft, zodat iedereen - en ook de generaties na ons - daarvan kan blijven genieten?”

IVN Zutphen biedt naast excursies ook cursussen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paddenstoelen- en vlindercursussen en de cursus natuur in de sloot. Laatstgenoemde sluit mooi aan bij de jaarlijkse Slootjesdagen voor kinderen van 5 tot 12 jaar in het tweede weekend van juni. “Wij doen alleen op zondag mee. Tot op heden altijd op de Gorsselse Heide, maar dit jaar willen we het een keer in Zutphen doen. Misschien wel bij De Kaardebol (de thuisbasis van IVN Zutphen, red.)”, zegt Ten Grotenhuis. 

Werkgroepen
De jubilerende IVN-afdeling beschikt over een groot aantal werkgroepen: de werkgroep Wandelingen (inclusief fietstochten), Cursussen, Vlinders (2), Documentatie/Kraam, VENEL (Vrijwillig Educatief Natuur- en Landschapsbeheer, de werkzaamheden bestaan onder meer uit het knotten van wilgen en het schonen van paddenpoelen), Natuurkoffer (werkgroep bezoekt met een natuurkoffer verpleeghuizen om ouderen op een laagdrempelige manier toch weer in aanraking te brengen met de natuur) en Jeugd.

Versterking
Voor de werkgroep Jeugd is de vereniging op zoek naar versterking, zo laat de voorzitter weten. “Maar nieuwe leden die actief willen bijdragen in een andere werkgroep zijn natuurlijk ook van harte welkom.” De werkgroep Jeugd verzorgt schoolactiviteiten waaronder Struinen langs de IJssel, Kriebelbeestjesexpedities op De Kaardebol, Braakballen pluizen en Belevingstochten in de Heemtuin van De Kaardebol. Daarnaast werkt zij mee aan de Boomfeestdag in Zutphen en de Nacht van de Nacht op de Gorsselse Heide.

Meedenken
Als groene organisatie wordt IVN Zutphen met name door de gemeente en het waterschap herhaaldelijk ingeschakeld om mee te denken bij het opstellen van bijvoorbeeld een omgevingsvisie. “Daartoe zijn zij ook verplicht”, zegt Van der Velden. Maar ook ZutphenEnergie heeft IVN Zutphen destijds verzocht bij het zonnepark op de Revelhorst te monitoren welke planten daar groeien en welke insecten hier op af komen. “Daarna konden we aangeven wat er qua groenbeheer wellicht verbeterd kon worden”, legt Ten Grotenhuis uit.

Duidelijk is dat de op 19 januari 1983 opgerichte IVN-afdeling veel meer doet dan alleen excursies en cursussen aanbieden. Neem voor vragen en/of aanmeldingen contact op met de secretaris van IVN Zutphen via ivn.zutphen@gmail.com.

[APART KADER]

Speciale activiteiten in jubileumjaar

De eerste jubileumactiviteit van IVN Zutphen is de vertoning van de film Onder het maaiveld in bioscoop Cinemajestic op woensdag 22 februari. In deze film is te zien wat er allemaal leeft en groeit onder de grond. Zowel leden als niet-leden kunnen deze voorvertoning - de première is op 2 maart - vanaf 15.00 uur bijwonen. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon. IVN Zutphen is die middag met een informatiekraam aanwezig.

Op zondag 16 april is bij De Kaardebol het jubileumfeest van IVN Zutphen voor (bestuurs-)leden en genodigden.

Geheel nieuw is de Belevingstocht Natuur in de stad, die woensdag 3 mei op feestelijke wijze wordt afgetrapt. Deze speurtocht aan de hand van een verhaal is bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Na 3 mei is de route te koop in de winkel van Geluksvogels op Schupstoel 5.

Ten slotte begint op zaterdag 16 september tijdens de jaarlijkse Honingmarkt op de Houtmarkt een jubileumfotowedstrijd. Iedereen kan in de weken daarna proberen de mooiste natuurfoto in en om Zutphen te maken.


www.ivn.nl/afdeling/zutphen

Sfeerfoto van een paddenstoelenexcursie van IVN Zutphen. Foto: Annemiek van der Velden

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld