Leerlingen van De Fontein in actie. Foto: Sander Grootendorst

Leerlingen van De Fontein in actie. Foto: Sander Grootendorst

Arboretum Warnsveld krijgt vorm op Boomfeestdag

Natuur

WARNSVELD - Boomfeestdag had altijd in het voorjaar plaats, maar in november slaan pas geplante bomen beter aan. Voeg daar de inzet bij van kinderen van basisschool De Fontein, begeleid door leerlingen van de Praktijkschool Zutphen: een fijnere start konden de circa dertig nieuwe bomen langs het Havepad in Warnsveld zich vorige week woensdag niet wensen.

Door Sander Grootendorst

Warnsveld heeft er een attractie bij, want langs het Havepad ontstaat langzaam maar zeker een arboretum, een levend museum van bijzondere bomen. Er gingen woensdag allemaal verschillende soorten/variëteiten de grond in. Onderdeel van een nog weer veel groter plan, waarover wethouder Sjoerd Wannet de kinderen vertelde: “We willen dat er in 2050 in Zutphen evenveel bomen staan als er mensen wonen. Weten jullie hoeveel dat er zijn?” 48.000 bleek het goede antwoord. “En hoeveel bomen hebben we nu?” 29.000… Nog 19.000 te gaan dus. Dit jaar (2022) komen er 608 bij. De leerlingen bleken ook aardig op de hoogte van het belang van bomen waarnaar de wethouder hen vroeg: ze leveren zuurstof! En schaduw, vulde Wannet aan. Ze vangen ook fijnstof en CO2 weg, voegde Jouck Iedema (IVN-werkgroep jeugd) eraan toe. Belangrijke speler op Boomfeestdag was uiteraard de Bomenstichting, die nauw samenwerkt met de gemeente bij de totstandkoming van het arboretum.

Groendocent Henri Bulten van de Praktijschool – net als alle andere gasten door de kinderen luidkeels met yeah!! begroet – benadrukte dat het verstandig is bomen een goede start te geven en dat je ze daarna ook moet onderhouden. “Daar is niet altijd begrip voor, maar het is echt nodig.” Hij wees achter zich, naar het millenniumbos dat in 2000 aan de Bieshorstlaan is geplant. “Jullie gaan geschiedenis schrijven”, zei Bulten. “Over vijfentwintig jaar loop je hier langs en dan kun je zeggen: kijk, die boom heb ik nog geplant.”

Misschien worden ook de kleurige werkstukken zo lang bewaard, door de scholieren aangeboden aan de wethouder en aan Bomenstichting-voorzitter Ieke Vreeken. Felien (9) deed dat namens groep zes, Femm (11) en Fleur (10) namens groep zeven.

Toen kon het planten dan echt beginnen, iedereen pakte een schop en in groepjes van vier liepen ze het Havepad in. Er stonden behoorlijk uit de kluiten gewassen bomen klaar. Gelukkig hoefden de kinderen ze er niet zelf in te zetten. Wel nog flink wat aarde in de plantgaten scheppen en die daarna goed aanstampen. Aan elke boom hing een kaartje met een naam. “Kunnen jullie lezen hoe deze heet?” vroeg Richard Belshof, beleidsmedewerker groen bij de gemeente, en bomenspecialist. “Het is een magnolia, ook wel beverboom genoemd.” “O, zitten hier bevers?” vroeg een leerling adrem.

Een eindje verderop hadden kinderen hun zojuist geplante boom een eigen naam gegeven: “Hij heet Tarzan.” Dat mocht natuurlijk ook. “In totaal worden vijftig bomen toegevoegd”, zei Belshof. “Er volgen ook nog een paar langs de vijver verderop. Die kunnen vijfentwintig meter hoog worden. Je hebt hier zowel een zurige als een kalkrijke bodem, daar hebben we rekening mee gehouden. Het was een hele puzzel.”

Uiteindelijk komen er honderdtwintig bomen in het arboretum dat twee hectare omvat. Maar ook nu al is een wandeling of fietstocht de moeite waard, er staan fraaie exemplaren te pronken. Zeker in de herfst. Met de mensen van de Bomenstichting om je heen krijg je ook die namen erbij: “Dat is een varenbladige haagbeuk.” Prachtig zeg, hij lijkt wel van goud. Die staat in z’n eentje Boomfeestdag te vieren.

Ieke Vreeken van de Bomenstichting (links) en wethouder Sjoerd Wannet bij een van de zojuist geplante bomen. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant