Hennie Rossel. Foto: SLG

Hennie Rossel. Foto: SLG

Schatgraven tussen Achterhoekse fruitrassen

Natuur

WARNSVELD - Het is oogsttijd van fruit in de boomgaard! Veel eigenaren weten niet precies hoe hun appels en peren heten omdat het vaak al oude fruitbomen zijn. Achterhoekse fruitdeskundigen organiseren daarom determineerdagen om deze appels en peren op naam te brengen. Zo ook op zondag 25 september bij Overtuin in Warnsveld. Breng het fruit mee en ontdek of je een bijzonder fruitras in je boomgaard hebt staan. 

De determineerdag bij de prachtige historische tuin Overtuin in Warnsveld vindt plaats tijdens de Open Tuinendag van 12.00 tot 17.00 uur aan de Molenstraat 6 in Warnsveld. Breng van elke boom vijf stuks plukrijp fruit, liefst geplukt aan alle kanten van de boom, in koeling bewaard en liefst in papieren zak. Er zal een kleine bijdrage van 2 euro per monster worden gevraagd, bestemd voor instandhouding van de Overtuin en ter dekking van eventuele onkosten. Fruitdeskundige en wetenschapper Hennie Rossel heeft decennialang zeer oude fruitrassen teruggevonden, nu al zo’n 400 en voornamelijk in de Achterhoek. Enkele fruitrassen zijn opgekweekt en beschikbaar voor liefhebbers onder de noemer Rossel collectieras. Dankzij deze determineerdagen kan Hennie en de hiertoe speciaal opgeleide vrijwillige determineerders nog meer bijzondere streekrassen ontdekken.

De determineerdagen zijn onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles werken hierin samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie historische fruitrassen behouden blijft voor de Achterhoek. Het project wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

Galerie en tuin
In de galerie is de expositie ‘De zee heeft vele gezichten van Henny Ferwerda te bezichtigen. Henny werkt met kwast en paletmes in acryl op doek. Met aandacht voor kleuren, lichtval, contrasten en verhoudingen, ontstaan bij het schilderen steeds weer abstracte of gestileerde vormen: bomen, een verlaten landschap, de zee, de kust of het waddengebied.

Een rondje door de fraaie herfsttuin mag zeker niet ontbreken. En bij terugkomst kan men op het terras of in de galerie genieten van heerlijke appeltaart met koffie, thee of Overtuin-appelsap. 

Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. De entree voor de tuin bedraagt 3,50 euro (tot 16 jaar gratis). Er is geen pinmogelijkheid, alleen contante betaling. Molenstraat 6 in Warnsveld. Geopend van 12.00 tot 17.00 uur.


www.deovertuin.nl 

warnsveld@deovertuin.nl

0575 - 559 989

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld