Uitgebloeide Japanse kornoelje met op de achtergrond de honingboom. Foto: PR
Uitgebloeide Japanse kornoelje met op de achtergrond de honingboom. Foto: PR

Overtuin weer opengesteld

Natuur

WARNSVELD - Op zondag 28 augustus staat de poort van de Overtuin weer wijd open. De in 1832 in landschapsstijl aangelegde tuin herbergt verscheidene bijzondere bomen en heesters, waarvan de Sophera Japonica, tegenwoordig Styphnolobium japonicum, er een is. 

Anders dan zijn naam doet vermoeden is hij afkomstig uit China en Korea. De eerste zaden van de honingboom kwamen in 1747 met monniken naar Europa. Het fraaie exemplaar dat in de Overtuin staat dateert van de tuinaanleg en is met haar rond de 200 jaar de oudste honingboom in Nederland. Momenteel staat zij in de nadagen van een uitbundige bloei. Met de uitgebloeide roomwitte pluimen met de gele hartjes die rijk waren aan nectar. Zij werden veelvuldig door bijen bezocht, vandaar de naam honingboom.
Ook de Overtuin heeft te lijden van de extreme droogte. Maar dankzij de inzet van de vele vrijwilligers ziet de tuin er goed onderhouden uit. Twee wekelijks op de zaterdagmorgen steken zij de handen uit de mouwen om de tuin er voor de Opentuindagen weer goed uit te laten zien. Wie ook groene vingers en zin heeft om in deze historische tuin te werken, kan contact opnemen via email of telefoon.

In de galerie is expositie van de in 2020 overleden Elize de Weerd-Stork voor de laatste dag te bezichtigen. Zij heeft de laatste jaren van haar leven het proces van haar ziekte proberen uit te drukken. Op een geheel eigen wijze geeft Elize haar verhaal weer, ze blijft positief, de essentie blijft: geniet van wat wel mogelijk is. Het resultaat is een kleurrijke expositie waarbij bij elk schilderij ook een korte verklaring over het werk wordt gegeven door Elize zelf. Ook is een boekje, waarin haar schilderijen mét uitleg verzameld zijn, te koop.

Verder kan men genieten op het terras van koffie en thee met taart of een spelletje jeu de boules spelen op de jeu de boules-baan. Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. De entree voor de tuin bedraagt 3,50 euro (Alleen contante betaling). Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding hebben vrij toegang. Molenstraat 6 in Warnsveld. Geopend van 12.00 tot 17.00 uur.


www.deovertuin.nl

warnsveld@deovertuin.nl

0575-559 989

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld