Initiatiefneemster Elsitha Turnhout zittend aan de pas geplaatste picknicktafel bij het witte bruggetje over de Berkel. Foto: Emy Vesseur
Initiatiefneemster Elsitha Turnhout zittend aan de pas geplaatste picknicktafel bij het witte bruggetje over de Berkel. Foto: Emy Vesseur

Picknicktafel bij iconisch wit bruggetje over de Berkel

Natuur

WARNSVELD - De plaatsing van een picknicktafel bij het witte bruggetje over de Berkel in Warnsveld is een welkome toevoeging voor veel recreanten en voorbijgangers. Initiatiefneemster Elsitha Turnhout is vooral blij: “Vanaf de eerste dag is hij bezet.”

Door Emy Vesseur

Elsitha Turnhout is een bezige bij. De Warnsveldse is eigenaresse van Pieterse Handwerken aan de Rijksstraatweg en werkt parttime bij de Politieacademie in Apeldoorn. Daarnaast doet ze veel vrijwilligerswerk. Zo is ze bestuurslid van de Stichting Gondelvaart Warnsveld en organiseerde ze inzamelingsacties voor alleenstaande, minderjarige asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. “Ik zit altijd vol ideeën, die ik creatief oppak”, zegt ze vrolijk, zittend aan de pas geplaatste picknicktafel bij het witte bruggetje over de Berkel. De komst van de houten tafel met acht zitjes op deze iconische plek in Warnsveld is aan haar te danken.

Achtertuin
“Met mijn man en kinderen kom ik hier vaak langs om de hond uit te laten. Het is een idyllische, beschutte plek onder de bomen, waar altijd mensen op een kleedje zitten. Zelf komen we hier ook vaak om te zwemmen, kanoën of te vissen. We beschouwen het een beetje als onze achtertuin.” Het idee voor een picknicktafel ontstond in coronatijd. Buren hadden een gammele picknicktafel aan de straat gezet om gratis mee te nemen. “Dat ding hebben we toen illegaal hiernaartoe verplaatst en is gebruikt tot hij in elkaar stortte.”

Wijnhofpark
Turnhout wist dat in het Wijnhofpark verderop langs de Berkel hardhouten picknicktafels staan. Ze klopte aan bij de gemeente Zutphen en vroeg of zo’n tafel ook bij het witte bruggetje geplaatst mocht worden. Turnhout: “Een picknicktafel is leuker dan een gewone zitbank, omdat je daar makkelijker aanschuift. En met eenheid in vorm en materiaal voorkom je dat het een rommeltje wordt langs de Berkel.” Met die argumenten kreeg ze de gemeente mee: de picknicktafel mocht er komen op voorwaarde dat ze alles zelf zou regelen én bekostigen. “Dat vond ik prima. Het was immers mijn idee en de gemeente wil geen precedent scheppen.”

Sponsoring
De picknicktafels in het Wijnhofpark bleken geleverd door de Meubelarij in Zutphen voor 575 euro per stuk. Om het bedrag bij elkaar te krijgen, ging ze voortvarend te werk: ze schreef het Abersonfond, de Dorpsraad Warnsveld en Waardevol Warnsveld aan voor sponsoring. Alle drie waren enthousiast en bereid om 200 euro bij te dragen.

Nadat de financiering rond was, moest ze de omwonenden nog om toestemming vragen. “Behalve een tuinhuis tweehonderd meter verderop en de huizen aan het Kerkpad, is hier geen bebouwing. Ik ben gewoon bij iedereen langsgegaan voor een handtekening en niemand had bezwaar.”

Facebook
Samen met vrienden Jos de Vries en Tom Veltmaat heeft ze de tafel opgehaald bij de Meubelarij, op zijn plek gezet bij de Berkel en met een ketting van De Beer Professioneel BV in het beton verankerd. “Hij staat nog een beetje scheef, maar dat lossen we binnenkort op”, zegt ze verontschuldigend. Een foto van de tafel op facebook leverde honderden positieve reacties op. “Vooral van verbaasde voorbijgangers die zich afvroegen waar het ding ineens vandaan kwam”, zegt ze lachend. “Maar ook van dankbare recreanten en mensen die slecht ter been of eenzaam zijn. Zij kunnen aan de tafel uitrusten of met iemand een praatje maken.”

Het aanbod van de gemeente om haar naam erop te vermelden, sloeg ze onmiddellijk af: “Daar gaat het mij niet om. Ik ben vooral trots dat dit met vereende krachten gefikst is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld