Een huismus aan het zonnebaden. Foto: Sander Grootendorst
Een huismus aan het zonnebaden. Foto: Sander Grootendorst

Met open snavel de hitte in

Natuur

ACHTERHOEK - Snavel wijdopen, vleugels gespreid, kop in de nek, volop in de zon. Je zou zeggen: zoek een plekje in de schaduw, houd je gedeisd met die hitte, straks loop je nog een zonnesteek op.

Door Sander Grootendorst

Maar vogels denken daar anders over. Ze hebben vaak last van luizen en andere parasieten, met één poot proberen ze die weg te krabben of met hun snavel uit hun veren te pikken. Dat helpt een beetje.

Wat echt helpt is: de zon. Aan de felle stralen daarvan hebben parasieten een broertje dood. Vandaar dat merels, mussen, mezen gaaien, kraaien, zwaluwen – je ziet het ze er allemaal mee bezig – zichzelf zoveel mogelijk aan die zonnekracht blootstellen. Soms gaan ze er zelfs languit bij liggen. Een gek gezicht. Ze kunnen dat lang volhouden.

Het is zo warm dat de mussen dood van het dak vallen, luidt de uitdrukking. Maar dat doen de mussen dus helemaal niet, ze koesteren de warmte juist. Het blijkt dat de uitdrukking op een foutje berust. Eigenlijk is het ‘zo warm dat de mossen van het dak vallen’. Dat kan kloppen, mossen drogen volledig uit, hebben geen houvast meer en glijden van het dak de goot in.

A propos, uitdroging. Ook de mussen en de andere vogels kunnen niet zonder vocht. Met een of meer bakjes water in de tuin doe je ze een groot plezier. Dan lijken mussen net mensen: eerst gaan ze zitten zonnen, daarna gaan ze lekker badderen. Ook daar zitten die parasieten trouwens niet meteen op te wachten, het is dus twee vliegen in één klap. Leuk om van onder je parasol naar het schouwspel van de badderende mussen te kijken: zo kom je een zomerdag wel door. Andere inspanningen zijn al gauw te veel, die doen je zweten als een rund. 

En dat kunnen vogels dan weer niet: zweten. Ze hebben maar één manier om overtollige warmte kwijt te raken en dat is via hun snavel. Daarom zie je bij heet weer overal vogels hun snavels wijdopen sperren. Ze hebben enerzijds in de hitte een vriend die parasieten te lijf gaat. Anderzijds is het een vijand die droge bekkies en erger veroorzaakt. Ook tijdens de hittegolf deze week hebben ze er maar weer mee te dealen. Hopend op door ons gevulde bakjes water.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld