Jacques Martini, voorzitter van het bestuur van De Schouw. Foto: PR

Jacques Martini, voorzitter van het bestuur van De Schouw. Foto: PR

Kinderboerderij De Schouw als ontmoetingsplek voor jong en oud

Natuur

ZUTPHEN - De bijna 40-jarige kinderboerderij De Schouw in Zutphen gaat na de coronaperiode vol enthousiasme een herstart maken waarbij de sociale functie van de kinderboerderij als ontmoetingsplek wordt versterkt. “Voor corona hadden we zo’n 50.000 bezoekers per jaar”, zegt Jacques Martini, voorzitter van het bestuur van De Schouw. Die aantallen werden de laatste twee jaar lang niet meer gehaald doordat de kinderboerderij ook de deuren tijdens de coronapieken moest sluiten. Martini: “Het lag allemaal stil, maar we willen nu weer de zaken oppakken die we twee jaar geleden ook deden.”

En dat zijn activiteiten als scholen ontvangen, kinderfeestjes houden, schapen scheren, eieren verven en zoeken. Maar daar blijft het niet bij, want in samenwerking met de gemeente worden ook nieuwe activiteiten ontplooid. “Van de gemeente hebben we over dit jaar een subsidie van 25.000 euro gekregen en we zijn nu in gesprek over een structurele bijdrage op basis van een meerjarenplan.” Martini looft de samenwerking met de gemeente Zutphen. “Die denkt echt mee met ons. De gemeente wil dat de kinderboerderij een actief onderdeel wordt van de Groene Long door het ontplooien van allerlei sociale activiteiten.”

De kinderboerderij is een ontmoetingsplek, waar kinderen én volwassenen elkaar ontmoeten en in aanraking komen met dieren. De Schouw ziet daarbij ook een belangrijke taak in educatie. Kinderen krijgen les over natuur en milieu en over de verzorging van en omgang met dieren. En dieren zijn er volop. Van geiten, schapen, cavia’s, konijnen, varkens tot vogels, kippen en pauwen. “We streven naar oud-Hollandse rassen, zoals de Brandrood runder en Bentheimer varken. Het paard hebben we moeten laten inslapen, maar we krijgen wel een pony en we hebben een ezel. Met de pony en ezel zou je ritjes kunnen maken, er is daarvoor genoeg groen in de buurt. En binnenkort krijgen we ook twee kalfjes. De kinderboerderij is een geweldige mogelijkheid voor kinderen om in aanraking met dieren te komen en dat willen we graag stimuleren.”

Twee beheerders zorgen voor het dagelijks reilen en zeilen op De Schouw, gesteund door zo’n 15 vrijwilligers. Daarbij biedt de kinderboerderij ook een werkomgeving voor mensen met een beperking van Zozijn, die elke doordeweekse dag aanwezig zijn om onder andere de dieren te verzorgen en poep op te ruimen.

Meer activiteiten organiseren, betekent ook meer werk. Martini: “We hebben meer vrijwilligers nodig. Die zijn belangrijk want de dieren moeten op vaste tijden hun eten krijgen, ze in het weekend later voeren werkt niet.” De Schouw heeft ook bestuursleden nodig, zegt Martini, die nu alleen in het bestuur zit. Er wordt gestreefd naar een uitbreiding met drie leden. En donateurs zijn ook altijd welkom, want De Schouw is gratis toegankelijk dus het geld moet uit andere bronnen komen. “We zouden een donatie voor de aanschaf van een nieuw paard, kalfje of ezel erg op prijs stellen.”

De Schouw wil weer bruisen van de activiteiten en de eerste staat al op het programma voor 10 april: raamdecoraties maken en eieren verven en zoeken, daarvoor wordt een bijdrage van 2,50 euro per persoon gevraagd. Dat is een voorbeeld van een sociale activiteit voor kinderen en volwassenen, waar De Schouw en de gemeente graag meer van willen organiseren.

Belangstellen die overwegen om bestuurslid of dierverzorger te worden, of om projecten bij De Schouw te doen, kunnen contact opnemen via info@kinderboerderijdeschouw of 0575 - 528 921. Ook donateurs kunnen De Schouw op die manier bereiken.

Jacques Martini, voorzitter van het bestuur van De Schouw. Foto: PR
De Schouw gaat een herstart maken waarbij de sociale functie van de kinderboerderij als ontmoetingsplek wordt versterkt. Foto: PR
Kinderen krijgen les over natuur en milieu en over de verzorging van en omgang met dieren. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant