Koor Musica Vocale. Foto: Hugo Pos

Koor Musica Vocale. Foto: Hugo Pos

Musica Vocale zingt al honderd jaar en liefst nog langer

Muziek

Koor viert jubileum met optreden in de Ontmoetingskerk in Eefde

Door Emy Vesseur

EEFDE - Gemengd koor Musica Vocale uit Eefde bestaat dit najaar honderd jaar. Het koor viert dit met een jubileumoptreden op zondag 26 november in de Ontmoetingskerk in Eefde. Dan brengt het koor een aantal speciaal ingestudeerde liederen ten gehore onder leiding van vaste dirigente Ingrid Kuipers. Om zoveel mogelijk mensen te laten ontdekken hoe leuk en ontspannend zingen is, is er altijd plaats voor nieuwe leden.

Koor Muscia Vocale is in 1923 opgericht als christelijke zangvereniging Hosanna. In 2002 veranderde de naam in Musica Vocale. “Dat klinkt minder oubollig”, zegt Henk Willemsen, al zestig jaar lid van het koor. “Heel mijn familie zong bij Hosanna. In 1962, een maand na mijn achttiende verjaardag, ben ik lid geworden. Ik kwam bij de tenoren, want daar is altijd een tekort aan, maar eigenlijk ben ik sopraan.” Willemsen zit aan tafel bij bestuursvoorzitter Carla Kistemaker thuis in Gorssel. Bestuurssecretaris Marijke Fomenko is daar ook aangeschoven. Ondanks de lange geschiedenis van het koor, blikt het drietal het liefst vooruit. Fomenko: “Onze focus ligt bij het jubileumconcert op 26 november. Daarnaast is er aandacht voor het dalende ledenaantal.”

Nieuwe aanwas
“We zijn een heel sociaal koor. Naast het zingen delen we lief en leed”, aldus Fomenko, die zelf al bijna twintig jaar lid is. “Onze leden komen vooral uit Eefde, Gorssel, Epse, maar er zijn er ook die in Zutphen, Warnsveld of nog verder weg wonen.” Momenteel telt het koor 32 leden en er is plaats voor meer: 50’ers en 60’ers die plezier hebben in zingen, zowel sopranen, alten, tenoren als bassen. “Koorervaring is geen voorwaarde. We willen iedereen laten ontdekken hoe leuk en ontspannend samen zingen is.”

‘We zijn een
heel sociaal
koor. Naast het
zingen delen
we lief en leed’

Het Hart
In 2006 is het koor samengegaan met een koor uit Gorssel en is het repertoire verbreed. “Naast geestelijke en wereldlijke liederen van klassieke componisten zingen we ook lichter werk, zoals musical- en filmsongs”, zegt Kistemaker, lid sinds 2009 en sinds kort ook bestuursvoorzitter. Oefenen doet het koor wekelijks op maandagavond van 19.45 tot 21.45 uur met uitzondering van de schoolvakanties in dorpshuis Het Hart in Eefde. De laatste maandag voor de zomervakantie wordt er niet gezongen, maar is er een gezellige spelletjesavond met meegenomen hapjes en drankjes.

Kerstmarkt
Ieder jaar zijn er twee vaste uitvoeringen: in het voorjaar een koffieconcert en op de laatste zondag voor kerst (de vierde adventszondag) een kerstconcert in samenwerking met Muziekvereniging De Harmonie. Daarnaast organiseerde het koor vele jaren een kerstmarkt op de deel van boerderij Teenk van de familie van Zeijts, waar zelfgemaakte kerststukjes, kniepertjes en glühwein werden verkocht. De opbrengst ging in de verenigingskas. Kistemaker: “Als een alternatieve kerstmarkt hadden we de afgelopen twee jaar een kraam op kwekerij De Veldsprong. Dat was beide keren heel sfeervol.”

YouTube
Tijdens het 90-jarige bestaan in 2013 heeft het koor onder leiding van Els Dijkerman, de toenmalige dirigent, een onvergetelijk jubileumconcert gegeven in de Ontmoetingskerk in Eefde, samen met De Harmonie. Video-opnames van dit concert en andere kooroptredens zijn te vinden op YouTube. “Els heeft ons naar een hoger plan gebracht”, aldus Willemsen. “Onze huidige dirigent, Ingrid Kuipers, is ook een topper. Zij leidt ons koor al ruim vier jaar met heel veel enthousiasme.”

Jubileumconcert
De komende weken zijn de zangers en zangeressen van Musica Vocale druk aan het oefenen voor het jubileumconcert op 26 november. Op het programma staan onder andere liederen van Schubert, Dengler, Rutter en Fauré. Het concert begint om 15.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Na afloop is er een samenzijn met genodigden. Fomenko: “Wie weet raken mensen na ons optreden enthousiast. Op de repetitieavonden kunnen ze altijd vrijblijvend komen sfeerproeven en meezingen.”

Jubileumconcert Musica Vocale, zondag 26 november, Ontmoetingskerk in Eefde. Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis met vrije gift na afloop.


Voor meer informatie: musicavocale@outlook.com of 06-1050 1445.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld