Muziekgroep Fluitekruid. Foto: PR
Muziekgroep Fluitekruid. Foto: PR

Fluitekruid strijkt neer in Muziekcafé Warnsveld

Muziek

WARNSVELD - Op zondagmiddag 12 november komt de muziekgroep Fluitekruid naar het Muziekcafé van het Warnshuus. Het ensemble brengt veel eigen werk geïnspireerd op volksmuziek en traditionele liederen uit onder meer Ierland, Amerika, Zweden en Nederland. 

De muzikanten spelen uitsluitend akoestisch op veel verschillende instrumenten en vertolken liederen met mooie verhalen. Van hun cd Een fluitje van een cent spelen zij o.a. The Red Haired Boy, een mooi voorbeeld van een bluegrass instrumentaaltje. Begin jaren 60 werd de ‘flatpicking’-gitaarstijl geïntroduceerd; deze combineerde goed met snel bewegende melodielijnen op de viool. In de VS gaat het verhaal over een ‘red haired boy’ , een oude soldaat met een houten been die elke dag op zijn viool speelde tot de koeien thuiskwamen uit de omliggende weiden.

Uit het Zutphens liedboek komt het lied Enn will Wy taffentt genochlich sienn, een drinklied met een dubbele bodem: drinken van de wijn, vooral als het buiten guur is, maar ook het liefdesspel wordt ermee aangeduid. Van de Ierse Dubliners is het gezongen verhaal te horen van Eileen Og, de naam van het mooiste meisje uit het Noord-Ierse plaatsje Petravore, een traditioneel lied waarin de hoornpijp – de horlepiep - een hoofdrol heeft.

In deze roerige tijd past het lied Keep on the sunny side of life, van origine een bluegrass countrynummer uit begin 1900 dat in de jaren 60 bekend geworden is door de Carpenterfamilie, maar ook Willy Nelson kon ermee uit de voeten en niet te vergeten Johnny Cash die samen met de Carters Keep on the Sunny Side opgenomen heeft. 

Fluitekruid bestaat uit Els Godefroy (gitaar, bodhran en slagwerk), Liesbeth Hoogewind (dwarsfluit, sopraan, altblokfluit en gitaar), Jan Neuman (viool, accordeon, bouzouki, cello, sitar, zang), Lisa Niehe (dwarsfluit, cello), en Timo Salman (banjo, mandoline, gitaar, slagwerk, mondharmonica en zang). 

De toegang is gratis maar een vrije, contante gift na afloop wordt gewaardeerd. Het optreden begint om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open aan de ingang van de bibliotheek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld