De Big Charles Brassband. Foto: Cor Dekker
De Big Charles Brassband. Foto: Cor Dekker

Jazz at the Pubs: een dag vol muziek in Zutphen

Muziek

ZUTPHEN - Het kostte aardig wat inspanning voordat het sein voor Jazz at the Pubs definitief op groen kon gaan. Jazz & So-Zutphen is grotendeels afhankelijk van subsidieverstrekkers bij de organisatie van dit gratis evenement. De belangrijkste onder hen, de stichting Zutphen Promotie, heeft dit jaar het gehele budget toegewijd aan het Hanze-project, wat betekent dat de jazzclub aanzienlijk minder financiële steun heeft om alles te realiseren. De oplossing werd gevonden in het terugbrengen van twee dagen jazz naar één dag. Jazz & So geeft de voorkeur aan één dag vol muziek en feestvreugde, zowel letterlijk als figuurlijk, boven twee dagen met een beperkt programma. Op zondag 29 oktober is het dan zover: het historische hart van Hanzestad Zutphen wordt opnieuw het decor voor een dagje jazz, met maar liefst 19 optredende bands. 

De meeste van deze bands treden op tussen 14.00 en 20.30 uur in cafés of restaurants, en enkelen spelen op een (overdekt) terras. Bovendien zijn er twee streetparade-bands die - om de feestvreugde te vergroten - over de markten en door de aangrenzende straten trekken. Het is absoluut niet noodzakelijk om een fervente jazzliefhebber te zijn om hiervan te genieten. Jazz at the Pubs is bedoeld voor een breed publiek, en het aanbod van jazz- en aanverwante muziekstijlen is zeer gevarieerd.

Of je nu houdt van Traditional New Orleans, blues, swing, boogie woogie, gipsy-jazz, latin, bossa nova, jazzpop of een andere stijl, het is allemaal te vinden op deze 7e editie van het festival. Het enige wat je hoeft te doen, is van muziek houden en de acts uitkiezen die je aanspreken. Het kan echter handig zijn om vooraf het programma te bekijken, dat beschikbaar is op de website www.jazzandsozutphen.nl en bij de VVV Zutphen op de Houtmarkt (vanaf 15 oktober, in een handzaam boekje met plattegrond en omschrijving van de bands). Daarnaast staat het ook in de speciale bijlage ‘Jazz at the Pubs’ in Contact van volgende week, en is het te halen bij de infostand op de Houtmarkt op zaterdagmiddag 21 en zondagmiddag 29 oktober. 

Goed nieuws voor mensen die met de auto komen: parkeren is deze zondag bijna overal gratis. Eenmaal in het centrum aangekomen, kan het feest beginnen. Alle deelnemende pubs zijn te herkennen aan een raamvlag met het Jazz & So-logo. Hier is nog een tip: 29 oktober is een koopzondag in Zutphen.

Na alle muziek nog niet verzadigd? Bij drie restaurants, namelijk By Chiel, De Revolutie en De Pauw (in Warnsveld), kan men niet alleen genieten van een heerlijk diner, maar treden er ook geweldige bands op die zorgen voor passende dinnerjazz. Reserveren wordt ten zeerste aanbevolen. Mocht daar geen ruimte zijn: Zutphen biedt een royale en voortreffelijke keuze aan restaurants en eetcafé’s om de dag smakelijk en gezellig af te sluiten.

Dit festival is helemaal gratis en dat wil Jazz & So graag zo houden. Bij de ingang van de deelnemende pubs, staat een collectebus om (helemaal vrijwillig) enkele van die ouderwetse munten in te stoppen. Neem er dus een paar mee. Geen munten? Geen nood! Er staan ook borden met een QR-code.


www.jazzandsozutphen.nl

Ook zijn er bands die over de markten en door de aangrenzende straten trekken. Foto: Cor Dekker
Yezz! That's Swing. Foto: Cor Dekker
Quatre Tickets de Swing. Foto: Cor Dekker

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld