Resonans Ensemble. Foto: PR

Resonans Ensemble. Foto: PR

‘De nyckelharpa, vergeten instrument met een magistrale klank’

Muziek

EEFDE - Zondag 14 mei om 11.30 uur geeft het Resonans Ensemble een concert in Kapel op ’t Rijsselt, Mettrayweg 25 in Eefde. Het ensemble brengt het programma ‘De nyckelharpa, vergeten instrument met een magistrale klank’.

Tot aan de middeleeuwen werd de nyckelharpa, ook wel sleutelvedel genoemd, in heel Europa bespeeld. Daarna werd het instrument verdrongen door de oprukkende violenfamilie. Behalve in een kleine enclave in Zweden, waar het een revolutionaire technische ontwikkeling doormaakte. Mede dankzij die ontwikkeling is de nyckelharpa weer terug. Het instrument wordt bespeeld met zowel een strijkstok en snaren als met toetsen. Naast de vier hoofdsnaren (zoals bij de altviool) resoneren er nog 12 snaren. Daardoor ontstaat er een magistrale ruimtelijke klank.
Het Resonans Ensemble bestaat uit professionele musici die de nyckelharpa, naast hun eigen instrument waarmee ze afstudeerden aan het conservatorium, als het ware hebben geadopteerd. In dit gevarieerde concert klinkt daarom naast de nyckelharpa ook viool, gitaar, zang, draailier, klarinet en de Northumbrian smallpipes.

Meer informatie en kaarten via Kapel op ‘t Rijsselt (www.kapeloptrijsselt.nl, info@kapeloptrijsselt.nl of 0575 - 570 521) of via Theater Hanzehof (www.hanzehof.nl of 0575 512 013).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld