Guus Meeuwis zette de Megatent op z'n kop tijdens het Startschotgala. Foto: Acherhoekfoto.nl/Marco ter Haar
Guus Meeuwis zette de Megatent op z'n kop tijdens het Startschotgala. Foto: Acherhoekfoto.nl/Marco ter Haar

Louter lachende gezichten op sfeervol Startschotgala

Muziek

LICHTENVOORDE - Ruim 25.000 bezoekers hebben vrijdag, zaterdag en zondag op De Schans in Lichtenvoorde uitbundig de terugkeer van het festivalleven gevierd. De zaterdag van het Startschotgala was met meer dan 13.000 festivalgangers veruit de drukste dag. Op de slotdag kwam ongeveer de helft van dit aantal af; de sfeer was er zeker niet minder om. Achterhoek Nieuws was er deze zondag bij en de verslaggever zag alleen maar vrolijke en lachende gezichten.

Door Rudi Hofman

‘Lala lalalalala lala lalalala’. Met dit simpele maar o zo doeltreffende refrein van zijn kraker ’t Dondert en ’t Bliksemt zette Guus Meeuwis zondagavond de Megatent volledig op zijn kop. Zijn
greatest hits-show op het Startschotgala viel sowieso zeer in de smaak bij de duizenden festivalgangers van wie het overgrote deel flink onder invloed was.

Meeuwis had er overduidelijk veel zin in en liet dat ook merken door uit te roepen, dat hij na ruim twee jaar zonder optredens zin had in springen en dansen. Dat lieten zijn fans zich geen twee keer zeggen; zij hosten en sprongen dat het een lieve lust was en namen de gratis bierdouches voor lief.

Volle bekers
Nou moet het woord ‘gratis’ in dit geval wel met een flinke korrel zand worden genomen. Een biertje op het festivalterrein kostte 2,80 euro. Van Antoinette uit Lichtenvoorde had dit ook 2,50 euro mogen zijn. “Maar ze tappen de bekers wel goed vol”, zei de zestiger lachend.

Antoinette was zondag samen met het haar vriend (“Ik ben in Lichtenvoorde veel te bekend, noem mijn naam daarom maar niet”) naar De Schans gekomen. “We hadden vrienden en kennissen gevraagd mee te gaan, maar niemand wilde of kon. Daarom zijn we hier gezellig met ons tweetjes. De sfeer is top.” 

Van het optreden van Heino in de Megatent hadden de twee genoten, ondanks dat de ruim tachtigjarige artiest onmiskenbaar playbackte. Van de bands die The Doors en Golden Earring vertolkten in de veel kleinere Undercovertent was het stel onder de indruk. “Ik denk dat als ze vaker dit soort kleinschaliger festivals doen, dat dit heel succesvol zal zijn”, besloot Antoinette haar verhaal.

Picknickbanken
Het festivalterrein was en bleef droog. Velen gebruikten de picknickbanken om lekker wat te eten, met elkaar te kletsen en om even bij te komen. Hoewel het zonnetje zich veelvuldig liet zien, stonden er ’s middags al diverse vrouwen in de Undercovertent met handschoenen aan een biertje te drinken.

’s Avonds werd het echt fris en daar was lang niet iedereen op voorbereid ondanks het advies van de organiserende Feestfabriek Alles komt Goed om je ‘in laagjes’ aan te kleden. Typerend waren de twee van de kou rillende meiden die vrijdag opdoken in een sfeerreportage van Omroep Gelderland. Zij waren veel te dun aangekleed. Een van hen zei dat ze vooral voor Coldplay was gekomen, maar dat ze pas later begreep dat het om een Coldplay-coverband ging.

Henkie
Voordat Guus Meeuwis en zijn band aan hun zegetocht begonnen, warmden De Paloma’s de Megatent op met hun energieke, vrolijke nummers. Good old-Henk Wijngaard kwam tussendoor enkele van zijn grote hits zingen. Dit werd zeer gewaardeerd getuige het massaal gescandeerde ‘Henkie, Henkie, Henkie’.

Naast muziek was er ook andersoortig vertier in de vorm van onder meer een megahoge zweefmolen, de duizelingwekkende kermisattractie Projekt 1 en een schiettent. De zondag was bedoeld als gezinsdag’; er liepen ook best veel jonge kinderen over het heerlijk compacte terrein. Die hebben waarschijnlijk de spetterende vuurwerkshow waarmee het festival eindigde niet allemaal meegemaakt. 

Glunderende collega’s
Lotte Post van de Feestfabriek was maandagochtend met haar collega’s op De Schans aanwezig bij het afbreken van de tenten. Zij kijkt heel positief terug op deze vroege aftrap van het festivalseizoen: “We hebben gezien dat de bezoekers het heel erg naar hun zin hebben gehad en ik heb het gevoel dat we iets tofs hebben neergezet. Hoogtepunt voor mij was het zien van de glunderende collega’s die na tweeënhalf jaar eindelijk weer op een festivalterrein konden rondlopen.”

Het is volgens Post nog te vroeg om te kunnen zeggen of het Startschotgala een vervolg krijgt. 

Bekijk meer foto’s op www.achterhoekfoto.nl

Bij het optreden van Guus Meeuwis en zijn band ging het dak eraf. Foto: Rudi Hofman
Bij het optreden van Guus Meeuwis en zijn band ging het dak eraf. Foto: Rudi Hofman
Bij het optreden van Guus Meeuwis en zijn band ging het dak eraf. Foto: Rudi Hofman
De picknickbanken werden op de slotdag van het Startschotgala volop gebruikt. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld