De hoesfoto van 'By my side'. Foto: PR

De hoesfoto van 'By my side'. Foto: PR 

audio

‘Ik ben zo blij dat ik nog steeds doe waar ik zo gelukkig van word: muziek maken!’

Muziek

Laura van Kaam ontpopt zich tot volwassen zangeres op ‘By my side’

Door Henri Walterbos

DINXPERLO/ACHTERHOEK - In 2013 werd ze als bescheiden 14-jarig Achterhoeks meisje glorieus winnaar van The Voice Kids. Haar leven veranderde hiermee plotsklaps: het Dinxperlose meisje was ineens een kindster. Ze oogstte succes, maar ook ging ze later door diepe dalen, belandde ze in een diepe depressie. Nu, anno 2022, gaat het erg goed met Laura van Kaam: een gelukkige, stralende jonge vrouw van 23 jaar. Daarnaast een zangeres die precies weet wat ze wil, hoe ze wil klinken, en onbevangen, vrolijk dartelend haar vleugels uitslaat als ware het een ‘2.0 versie’ van haar oude zelf. Maar nog steeds is ze ook diezelfde talentvolle, bescheiden, tegelijkertijd fragiele en zelfverzekerde jonge vrouw, woonachtig in Terborg, hartje Achterhoek, de streek die haar zo lief is. Ik sprak haar naar aanleiding van haar nieuwe prachtige single ‘By my side’, die ze afgelopen week lanceerde.

Afgelopen week presenteerde je eigenlijk jouw tweede single, want je zei augustus 2021 bij de lancering van ‘Better for it now’ dat dat eigenlijk je eerste echte single was, van de Laura zoals je wilt klinken. Jouw geluid. Het was een zeer persoonlijk lied, dat je mede zelf hebt geschreven. Wat kun je vertellen over ‘By my side’?
“Ik vind het echt superleuk dat je zegt ‘de tweede single’, zo voelt het namelijk. ‘Better For It Now’ voelde voor mij als een debuut, ik heb namelijk nooit eerder mijn zelfgeschreven liedjes uitgebracht. Het zingen van een eigen lied voelt veel persoonlijker en ik vond het daarom ook veel spannender om het te delen dan bij mijn voorgaande releases. Ik heb ruim de tijd genomen om mijn eigen stijl te vinden binnen het countrypopwereldje wat ik altijd al mooi heb gevonden. Ik werd bij The Voice Kids bekend en sindsdien is het een zoektocht geweest naar mijn eigen stijl. Ik heb nu meer rust en duidelijkheid in wie ik als persoon en als artiest wil zijn, wat ik graag wil uitdragen en uitstralen. ’By My Side’ gaat over het gevoel van thuiskomen, maar dan vooral dat een ‘thuis’ niet altijd een plek is, maar vaak ook een persoon. Het maakt dan niet uit waar je bent, als je maar met diegene samen bent waar je zo van houdt. ‘Home is where I have you by my side’.”

Je werkt samen met grote namen uit de Nederlandse popscene. ‘Better for it now’ schreef je met Rachèl Vermeulen (Blue Birds), ‘By my side’ met een van Nederlands beste vrouwelijke singer-songwriters: Stephanie Struijk (voorheen Stevie Ann). Hoe kwam deze samenwerking tot stand en hoe ontstond ‘By my side’?
“Ik kijk enorm tegen mensen als Rachèl en Stephanie op, zij zijn zeker voorbeelden voor mij! Rachèl kende ik al een tijdje, maar ik ben door mijn A&R (artist & repertoire) manager gekoppeld aan Stephanie. Het leek haar ook leuk om eens met mij te schrijven en zo spraken we af in haar leuke woning in Arnhem. Het is heel fijn om zo dicht bij Stephanie te wonen en onze samenwerkingen zijn altijd heel gezellig. Dat heeft er ook wel voor gezorgd dat er al meerdere liedjes uit onze schrijfsessies zijn gekomen en ik denk dat onze laatste song samen nog lang niet geschreven is! ‘By My Side’ hebben we heel snel geschreven. Lekker met thee en chocola op de bank zaten we te kletsen over van alles en nog wat, ‘By My Side’ rolde er tijdens het kletsen gewoon uit. We hebben hem, denk ik, binnen anderhalf uur geschreven. Het voelde heel natuurlijk en kloppend.”


Laura op de hoes van ‘Better for it now’. Foto: PR 

Je vond ook deze lancering weer enorm spannend. Je zag er enorm naar uit. Met je grote schare fans deelde je afgelopen week exact op het moment van lancering op Spotify, en andere streamingsdiensten, dit moment door het ontkurken van een fles champagne. Hoe beleef je zo’n moment en wat waren de reacties tot op heden?
“Ik vind het inderdaad mega spannend, zo’n release. Je werkt dan heel lang aan iets waar je zelf enthousiast over bent, dat enthousiasme wil je het liefst al vanaf moment één delen. Op het moment van releasen ben ik niet zozeer bang voor de mening van mensen, maar meer dat iedereen even in mijn gedachtes kan kijken. Een eigen liedje is toch veel persoonlijker dan het zingen van een cover. Die spanning zakt vrij snel hoor, dan maakt het weer ruimte voor alleen maar enthousiasme!”

Omroep Gelderland bombardeerde ‘By my side’ al direct tot haar weekschijf, de Podiumplaat. Mag je trots op zijn. 
“Zeker trots! Ik ben zo blij met iedereen die mij wil helpen en steunen. Dat waardeer ik echt enorm en ik ben zo blij dat ik nog steeds doe waar ik zo gelukkig van wordt, muziek maken! Ik kan dat niet zonder mijn fans en luisteraars.”

‘By my side’ en ‘Better for it now’ staan beiden op je EP die in het voorjaar verschijnt. Wat kun en wil je over deze EP vertellen?
“Hier kan ik zoveel meer over vertellen, maar daar wacht ik nog even mee. Deze twee singles staan er inderdaad op, en de EP komt in het voorjaar. Dan ga ik je alles vertellen! Haha.”

Hoe ben je de coronaperiode doorgekomen?
“Corona kwam voor mij eigenlijk op het ‘goede moment’, ik heb de tijd goed kunnen besteden en zonder enige afleiding mij volledig kunnen storten op de opnames van mijn eigen nummers. We zijn daar in de eerste lockdown mee begonnen en omdat de situatie door corona zo onzeker was, hadden we ook niet echt een deadline wanneer het af moest zijn. Wij, mijn producer Nick Jongejan en ik, hebben ons volledig kunnen focussen op de EP, wat eigenlijk alleen maar heel erg fijn was! Ik ben nog steeds erg gelukkig en natuurlijk vind ik het heel erg jammer dat ik zo weinig heb kunnen optreden. Ik heb ook dezelfde dingen gemist die iedereen miste, en nog steeds wel mist. Toch probeer ik het positief te bekijken en ben ik ervan overtuigd dat de coronaperiode mij uiteindelijk ook veel heeft gebracht.”

Je singles klinken zeer volwassen, met band. Ga je met band optreden of solo met gitaar, of beiden misschien?
“De muziek is geproduceerd door Nick Jongejan, een producer waar ik heel erg blij mee ben! Momenteel ben ik druk bezig met de tracks ook te kunnen spelen zoals ze zijn opgenomen, met een live band ja! Dus zodra het mag, hoop ik dat we er helemaal klaar voor zijn! Een spannend en nieuw proces, zo’n band. Ik vind alleen met mijn gitaar optreden ook nog steeds een van de leukste dingen, dat maakt het heel spontaan en vooral intiem, maar met medemuzikanten mijn allergrootste passie delen, is net zo leuk!”


‘Geen nare ervaringen bij The Voice’
Als winnares van The Voice Kids, met als coach Marco Borsato, ontkwam ook Laura in de mediastorm niet aan vragen over haar ervaringen ten tijde van haar deelname. Ze deelde bijgaand statement op haar sociale media:
“Hoi, Graag wil ik toch even van me laten horen, ik werd meerdere keren genoemd als betrokkene in de geruchten rondom Marco Borsato en na de aflevering van BOOS ben ik overspoeld met bezorgde berichtjes of ook ik te maken heb gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. Ik heb inderdaad The Voice Kids in Marco’s team gewonnen toen ik 14 jaar oud was, maar ik heb zelf nooit te maken gehad met nare ervaringen. Ik kijk met heel veel plezier terug op deze tijd. Ik ben erg geschrokken van alles. Het raakt me, maar ik wil bovenal alle betrokkenen veel sterkte toewensen. Liefs Laura.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld