Tonny Stoltenborg (l), Anna-Lena Penninx en Ab Nijman voor het Centrum Duurzaam Winterswijk. Foto: Han van de Laar
Tonny Stoltenborg (l), Anna-Lena Penninx en Ab Nijman voor het Centrum Duurzaam Winterswijk. Foto: Han van de Laar

Achterhoekse klimaatbeweging wandelt door hartje Winterswijk

Maatschappij

Op zondag 12 november wordt er gewandeld langs diverse duurzame projecten

Door Han van de Laar 

WINTERSWIJK - Begin vorig jaar is de Achterhoekse klimaatbeweging ‘Liefde voor het Klimaat’ opgericht. De beweging organiseert geregeld fiets- en wandelexcursies in steeds een ander stukje Achterhoek. Onderweg worden initiatieven bezocht die als doel hebben om de Achterhoek mooi en leefbaar te houden, ook voor volgende generaties. Bevlogen ondernemers, bezielde wetenschappers en enthousiaste vrijwilligers geven inkijkjes in hun mooie, duurzame projecten. Afgelopen jaar waren er excursies naar een aantal biologische boeren en tuinders, onder meer in Wehl, Megchelen en Winterswijk. Er werden natuurgebieden en pluktuinen bezocht in Aalten, Halle, Gaanderen en Laag-Keppel en er was een thematocht waterbeheer bij Vorden. Als jaarafsluiting houden Ab Nijman en Tonny Stoltenborg namens de beweging komende zondag de Alternatieve Achterhoekse Klimaatwandeling door hartje Winterswijk. 

Duurzame projecten
Ab: “Op zondag 12 november wordt in Amsterdam een nationale klimaatmars gehouden, maar wie lokaal belangrijk vindt, kan mooi meelopen in onze’ Alternatieve Klimaatwandeling’. We vertrekken om 11.30 uur vanaf het station en lopen langs diverse duurzame bedrijven. De tocht is ook geschikt voor rolstoelers.” Tonny vult aan: “We wandelen langs Transit Oost, het museum over het openbaar vervoer, het kantoor van WAM & Van Duren Bouwgroep, gespecialiseerd in duurzaam bouwen en langs biologische voedingswinkels. Verder loopt de route langs repairzaken en een kringloopwinkel naar de Klimop, waar we een lunchpauze houden. Leander Grooten initiatiefnemer van Klimop vertelt daar wat hij de afgelopen jaren, samen met vrijwilligers, voor elkaar heeft gekregen voor het klimaat. Daarna gaan we naar het oude Raadhuis waar we uitleg krijgen over het Centrum Duurzaam Winterswijk. Anna-Lena Penninx, projectmedewerker Duurzaamheid bij de gemeente geeft een toelichting op de mogelijkheden die het centrum te bieden heeft. Als je niet mee kunt wandelen, kun je ook tegen 13.30 uur naar het Raadhuis komen.”

Ingetogen tocht
Ab: “Winterswijk heeft in 2021 de Green Leaf Award ontvangen, een Europese prijs voor kleine gemeenten op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Voor ons de reden om de Klimaatwandeling nu hier te houden. Tonny: “Het is een ingetogen tocht, echt op zijn Achterhoeks. We gaan niet lopen met spandoeken of leuzen roepen. We willen iedereen positief betrekken bij de initiatieven die er zijn. Laten zien dat er perspectief is en dat je zelf een bijdrage kunt leveren aan een beter milieu. Het is een urgent probleem, laten we elkaar steunen en inspireren.” Ab: “Wethouder Erik Groters van gemeente Aalten is al aangemeld, wellicht komen er meer Achterhoekse burgemeesters en wethouders, hiermee laten ze de burgers zien een leefbaar klimaat belangrijk te vinden.”

Aanmelden
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Wel is aanmelden vooraf wenselijk in verband met de organisatie. Dat kan via liefdevoorhetklimaat@gmail.com via dit mailadres kan men zich ook aanmelden voor de nieuwsbrieven om zo op de hoogte te blijven van de excursies. Meer over ‘liefdevoorhetklimaat’ is te vinden op Instagram of Facebook.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld