
Schuldhulpmaatje heet voortaan BudgetBuddy Zutphen
MaatschappijWARNSVELD – De stichting Schuldhulpmaatje gaat verder als BudgetBuddy Zutphen. Coördinator Gidie Ritzerveld en wethouder Eva Boswinkel hebben dat vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een minisymposium in Warnsveld, waarmee de stichting haar tienjarig bestaan vierde.
Door Sander Grootendorst
De bijeenkomst had plaats in gebouw ‘t Nut in Warnsveld. Gastspreker was senior onderzoeker Jodi Mak van de Hogeschool van Amsterdam. Zij benoemde onder meer het ernstig beschadigde vertrouwen van hulpvragers in de overheid. Mede daardoor blijven mensen met problematische schulden daar vaak veel langer mee zitten dan nodig. De noodzaak van schuldhulpmaatjes / budgetbuddy’s die als vrijwilligers informeel begeleiding bieden én die de weg weten naar officiële hulpverleners, is daardoor des te groter. Evenals het belang van goede samenwerking tussen ‘informeel’ en ‘professioneel’. De problematiek speelt vooral in grote gemeenten en niet zozeer in kleine als Zutphen, zei Mak. “De meesten van ons kennen elkaar”, stelde wethouder Boswinkel vast, terwijl ze rondkeek in het publiek, dat grotendeels uit budgetbuddy’s bestond. Er zaten ook twee bewindvoerders in de zaal. “We hebben in het verleden tegenover vaak elkaar gestaan, maar dat is niet meer nodig, we werken nu samen”, zei Ritzerveld.
Een ander punt dat Mak aansneed was de zware lading van het woord ‘schuld’ en de gevoelens van schaamte die het teweegbrengt. Het is een belangrijke reden voor de naamswijziging van de Zutphense stichting, legde Ritzerveld in een interview in Contact vorige week al uit. “De nieuwe naam heeft een positieve insteek”, zei hij vrijdag. “Al moet ik er nog wel even aan wennen.” Bovendien opereert BudgetBuddy per 1 januari 2024 zelfstandig, ze valt dan niet meer onder de vleugels van de landelijke organisatie Schuldhulpmaatje: óók een reden voor een naamsverandering.
Op basis van de lezing van Jodie Mak gingen de budgetbuddy’s met elkaar in conclaaf: wat kan anders, wat kan beter? Een van de vrijwilligers formuleerde zijn taak voorafgaand aan de bijeenkomst zo: “Soms kun je een cliënt goed helpen, soms niet. Als blijkt dat iemand kampt met een alcohol- of gokverslaving, dan kan ik persoonlijk niets betekenen. Maar in andere gevallen had ik wél succes. Bijvoorbeeld bij de man die al drie jaar lang z’n post niet meer had geopend. Dat deed ik nu voor hem. Er zaten brieven van deurwaarders bij. De man had een klein pensioentje, maar dat zag hij nooit, het ging rechtstreeks naar de deurwaarders. Onwetendheid en desinteresse hadden hem in deze positie gebracht.” Uiteindelijk kon de cliënt dankzij het schuldhulpmaatje (”ik ben zelf ook gepensioneerd, ik heb er de tijd voor”) zonder geldzorgen door met zijn leven.
BudgetBuddy-Voorzitter Gerda Geurtsen verwelkomde even later de aanwezigen met deze woorden: “Petje af voor jullie, voor het prachtige werk dat jullie doen.”
