Iedereen is geslaagd. Foto: Evgeniy

Iedereen is geslaagd. Foto: Evgeniy 

Afzwemmen diploma A voor Oekraïense vluchtelingen

Maatschappij

ZUTPHEN - Voor de meeste kinderen in Nederland is het heel normaal als je bijna 5 jaar bent om te beginnen aan je eerste zwemles. Maar bij de Oekraïners, die als vluchteling in ons land verblijven, staat de zwemkunst doorgaans op een laag pitje. Al vorig jaar zomer, toen ze net een paar maanden in Nederland waren, kwamen de eerste vragen daarover al binnen bij de stichting Zutphen Helpt Oekraïne (ZHO). Deze stichting richt zich voornamelijk op verzoeken waar vanuit de gemeente Zutphen geen invulling kan worden gegeven. Zo krijgen de Oekraïners al vanaf het begin elke vrijdagochtend Nederlandse les.

ZHO sprong in het diepe en zocht uit wat ervoor nodig was om zwemlessen voor deze groep te organiseren. Al gauw bleek de ISK (Internationale Schakel Klas) ook te zoeken naar een oplossing voor dit probleem. In december vorig jaar ontstond daaruit een werkgroep waarin het ISK, ZHO en Perspectief Zutphen de koppen bij elkaar staken. Doelstellingen werden verder uitgewerkt: iedereen moest leren zwemmen en minimaal zwemdiploma A en B halen. De kosten moesten uit subsidies worden gedekt. Besloten werd te starten met de jongeren vanaf 11 jaar tot 18 jaar. Ze werden opgesplitst in groepen die helemaal niet konden zwemmen en kinderen die al een beetje ervaring hadden.
Bij de bewoners aan de Piet Heinstraat 25, waar de meeste Oekraïners in Zutphen wonen werd al snel duidelijk dat er een grote vraag was naar zwemles. Er was plek voor 32 kinderen maar er kwamen veel meer aanvragen binnen. Gelukkig werden de subsidieaanvragen gehonoreerd en er werd een plek voor de zwemlessen gevonden: op zaterdagmiddag in het verzorgingstehuis Sutfene. Alleen mag daar niet worden afgezwommen. Maar het zwembad in Brummen was direct bereid om de leerlingen daar hun diploma te laten halen. Het hele project werd gevolgd door de Nationale Raad voor Zwemdiploma’s en door de KNZB. Zo kon iedereen op een veilige manier en in een gewaarborgde omgeving zwemles krijgen. De eerste diploma’s zijn inmiddels uitgereikt.

Uitleg over het diplomazwemmen aan het publiek. Foto: Evgeniy
Eerste opdracht met kleren aan zwemmen. Foto: Evgeniy
Uitreiking zwemdiploma A. Foto: Evgeniy

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld