PKV organiseert tijdens de Bronckhorster Kleindieren Show zaterdagmiddag 4 november om 14.00 uur een Eierkeuring. Alle leden maar ook liefhebbers kunnen hier aan deelnemen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

PKV organiseert tijdens de Bronckhorster Kleindieren Show zaterdagmiddag 4 november om 14.00 uur een Eierkeuring. Alle leden maar ook liefhebbers kunnen hier aan deelnemen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman

Bronckhorster Kleindieren Show in Wildenborchse Kapel

Maatschappij Vorden

Door vogelgriep nog steeds geen hoenders te bewonderen

Door Jan Hendriksen en Gerrit Lenselink

VORDEN - Pluimvee en Konijnenvereniging Vorden en Omstreken (PKV) houdt op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november een tentoonstelling in Kapel De Wildenborch in Vorden onder de naam Bronckhorster Kleindieren Show.

Het is door de vogelgriep momenteel nog steeds niet toegestaan om Aviaire Influenza (AI)-gevoelige dieren zoals hoenders en watervogels op een tentoonstelling in te brengen. Wel bestaat nu de mogelijkheid om deze dieren aan huis te laten keuren. PKV gaat dit binnenkort organiseren voor haar leden.
Door de problemen met de vogelgriep en het niet doorgaan van enkele tentoonstellingen heeft PKV ervoor gezorgd dat ook leden van de zusterverenigingen uit Lochem (Peklo), Ruurlo (Nieuw Leven), Neede, Oost Achterhoek Eibergen, Brummen en Laren (Pels en Puim) hun konijnen, cavia’s, sierduiven en oorspronkelijke duiven kunnen inzenden voor de Bronckhorster Kleindieren Show. Er zijn bijna in totaal tweehonderd dieren (konijnen, cavia’s, sierduiven en oorspronkelijke duiven) ingeschreven. Hieronder bevinden zich enkele nieuwe inzenders en rassen.

Eierkeuring
Tijdens de show is er op zaterdag om 14.00 uur een Eierkeuring. Alle leden maar ook liefhebbers kunnen hieraan deelnemen. In Engeland gebeurt dit op grote schaal bij tentoonstellingen. Ook in Nederland is dit in opkomst. Er worden vier eieren beoordeeld op uitwendige punten  zoals vorm, gewicht, schaal en kleur, Een van deze vier eieren wordt inwendig bekeken op onder meer dooier, eiwit en versheid. Voor elk onderdeel worden punten gegeven. De keuring wordt uitgevoerd door Herman van Olst, lid van PKV en bevoegd keurmeester. Opgave voor deze keuring met naam van het ras kan bij G. Lenselink, 0575-552670.

Demonstratiekeuring
Herman Bolwiender. lid van PKV en keurmeester konijnen, laat op zaterdagmiddag 4 en zondagmiddag 5 november zien hoe konijnen worden gekeurd. Houders van een knuffel of lievelingsdier zoals een konijn, cavia of hamster, kunnen die tijdens de tentoonstelling na laten kijken op algehele gezondheid, conditie, gebit en nagels. Tijdens de keuring op vrijdagmorgen 3 november komen er 28 leerlingen uit groep vijf van school De Hooge Voorde om kennis op te doen over het houden van dieren.

Verbeteren
De leden van Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en Omstreken wonen in de gemeente Bronckhorst en enkele omliggende plaatsen zoals Zutphen, Warnsveld, Lochem, Barchem en Ruurlo. Vandaar ook de naam PKV en Omstreken. Het doel is om rassen en kleuren die vallen onder PKV te behouden en te verbeteren. Dieren die vallen onder PKV zijn hoenders, konijnen, cavia’s, watervogels, sierduiven, oorspronkelijke duiven en kleine siervogels.

Vroeger werden kleindieren vooral gehouden als nutsdier voor vlees en eieren. In de huidige tijd worden kleindieren vooral gehouden voor de hobby. Met dieren bezig zijn betekent namelijk ontspanning en genieten. Het verzorgen van de dieren, het fokken, het zien opgroeien van de jongen en het meedoen aan tentoonstellingen. Tevens is dit van belang om onze erfgoedrassen in stand te houden. Daarnaast bevordert een kleindierenvereniging de onderlinge contacten tussen mensen. Ook betrekt PKV de jeugd via scholen en ook zorginstellingen bij de vereniging.
PKV die vaak met een stand te vinden is op open dagen en fairs, telt momenteel ruim vijftig leden. Onder hen zijn vijf jeugdleden die diverse rassen en kleurslagen fokken. Veel leden gaan naast de eigen clubshow naar diverse open en nationale tentoonstellingen. Voorts verstrekt de vereniging informatie aan liefhebbers die voor de hobby enkele dieren houden of willen gaan houden. Leden van PKV bezitten over een scala aan informatie over aanschaf, huisvesting en verzorging van dieren. .

Openingstijden
De Bronckhorster Kleindieren Show wordt op vrijdagavond 3 november om 20.00 uur officieel geopend. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats. Op zaterdag 4 november is de show van 10.00 uur tot 18.00 uur geopend en zondag 5 november van 10.30 uur tot 16.30 uur. Kapel De Wildenborch ligt aan de Kapelweg 1.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld