Afbeelding

De Week tegen eenzaamheid is begonnen, doe mee aan activiteiten in Zutphen

Maatschappij

ZUTPHEN – Er wordt een gevarieerd aanbod van activiteiten geboden in Zutphen tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober.

Verspreid door heel Zutphen zijn er 38 gratis toegankelijke activiteiten tijdens de Week tegen eenzaamheid. Verbinding staat centraal tijdens deze jaarlijkse terugkerende week. Iedereen is van harte welkom. Deelnemers kunnen samen met anderen iets ondernemen, of luisteren naar de ervaringen van anderen met eenzaamheid en in gesprek gaan over dingen die je belangrijk vindt. Er is een zeer divers en gevarieerd aanbod van activiteiten. Van samen zingen tot samen eten of een spelletje doen en van praten over zingeving, eenzaamheid of verlies tot gewoon een kopje koffiedrinken, samen een potje jeu de boule spelen, een film kijken of samen muziek maken. 

Al jaren is er helaas een toename van eenzaamheidsgevoelens. Vooral onder jongeren en ouderen is een toename van eenzaamheid te zien. Eenzaamheid is er natuurlijk helaas het hele jaar, maar door deze week is er even extra aandacht voor. Om het ook bespreekbaar te maken zodat gezamenlijk kan worden voorkomen dat mensen langdurige en ernstige eenzaamheid ervaren. En om degenen die al eenzaam zijn een helpende hand te bieden.

Wethouder Jasper Bloem: “Mooi om te zien dat er weer een breed aanbod aan activiteiten wordt georganiseerd en ik nodig iedereen uit om er gebruik van te maken! Het is vooral gewoon leuk om eens uit huis te gaan. En weer eens mensen tegen te komen die dezelfde dingen leuk of interessant vinden. Zelf ga ik meedoen aan de spelletjesochtend bij de Bovenkamer. Met al deze activiteiten zorgen we samen in Zutphen ervoor dat mensen die eenzaam zijn, weer onder de mensen kunnen komen.”

In Zutphen zijn er veel organisaties die met hun activiteiten direct of indirect een bijdrage leveren aan het tegengaan van eenzaamheid. Een aantal van hen vormt samen de kerngroep van het Netwerk Eenzaamheid Zutphen (NEZ) om zo samen de lokale aanpak van eenzaamheid te versterken en te verbinden.

Overzicht activiteiten
Het programmaboekje met een overzicht van alle activiteiten ligt ook op diverse plaatsen in Zutphen, bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de bibliotheek, diverse wachtkamers van huisartsen, wijkcentra et cetera. Wie het programmaboekje van Week tegen eenzaamheid niet kan bereiken en wel wil ontvangen, neemt contact op met sociaal werker Eva Boswinkel (Perspectief Zutphen) via telefoonnummer 06-55381767.

Online staat het aanbod op de Hulpwijzer Zutphen, Hulpwijzerzutphen.nl, voor het aanbod van 28 september tot en met 4 oktober. Ook zijn er flyers met het complete aanbod van deze week.

Deelnemende organisaties van het NEZ zijn HOOG, Ixta Noa, Leger des Heils, Perspectief, Sensire, WALHALLAb, Zorggroep Sint Maarten en de gemeente Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld