Jongeren en begeleiders Vincent Draaijer en Joanne Hulshof tijdens een Join Us avond. Foto Perspectief Zutphen
Jongeren en begeleiders Vincent Draaijer en Joanne Hulshof tijdens een Join Us avond. Foto Perspectief Zutphen

Zelfverzekerder en meer contacten door jongerengroep Join Us

Maatschappij

ZUTPHEN - Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch voelt 8 procent van de jongeren zich elke dag alleen. Dat zijn zo’n 200.000 jongeren in Nederland. Voor deze jongeren is er Join Us: groepsbijeenkomsten om andere jongeren te ontmoeten en de sociale vaardigheden te versterken.

“In Zutphen hebben we twee Join Us groepen, voor 12 tot 18 en voor 18 tot 25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten jongeren elkaar op de dinsdagavond,” vertelt sociaal werker Joanne Hulshof van welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen. “Het is zo leuk om te zien hoe het zelfvertrouwen van jongeren groeit. Er zijn al veel vriendschappen in de groepen ontstaan.” 

Zelf het gesprek aangaan
Voor veel jongeren die aan Join Us in Zutphen meedoen, was het best een stap om bij Join Us te gaan. “Voor mij was het wel lastig. Ik had het idee dat ik dan toegaf aan het idee dat ik zo’n groep nodig had om sociaal contact te leggen. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik de stap heb gezet, want ik heb er hele leuke contacten aan overgehouden,” vertelt Elise. “Tijdens een wandeling ben ik naar mensen toegelopen voor één op één gesprekken. Dat hielp mij om contacten op te bouwen.”

Bij Join Us bedenken jongeren zelf wat ze leuk vinden om samen te doen. Ook gaan ze sociale uitdagingen aan die bij hen passen en waardoor ze oefenen met contact leggen. Sabine geeft aan dat ze gesprekken aangaan best lastig vindt: “Ik ben de sociale uitdaging aangegaan en heb Luuk een berichtje gedaan om gewoon eens samen te fietsen. Met de gedachte: Ik zie wel wat eruit komt. Luuk kwam met een heel lijstje van dingen die we konden doen.” Luuk zegt enthousiast: “We hebben uiteindelijk gegeocached en een hele leuke dag gehad.”

Zelfverzekerder en ondernemend geworden
Join Us heeft de jongeren veranderd. Loreen vertelt: “Ik doe nieuwe dingen door Join Us. Ik spreek op school gewoon klasgenoten aan. Dat deed ik eerder nooit. Ook in het openbaar spreek ik mensen nu gewoon aan als ik de weg wil weten. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt.” Leonardo onderneemt en praat meer: “Eerst ging ik echt alleen ergens heen. Nu vertel ik mijn ouders over de dingen die ik onderneem met mensen. Ze merken op dat ik meer praat over dingen, ook in positieve zin.”

Kom erbij: Join Us
Nieuwsgierig naar Join Us? Iedereen is van harte welkom. Jongeren kunnen zich gratis aanmelden via de website. Op www.join-us.nu vind je meer informatie en veel ervaringsverhalen van jongeren. Liever eerst contact met een Join Us begeleider van Perspectief? Bel of app dan Joanne Hulshof: 06 - 316 974 86.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld