Wethouder Eva Boswinkel en Jan Aandewiel, voorzitter van Stichting Leergeld, tijdens de fashioncheque-actie van vorig jaar. Foto: PR

Wethouder Eva Boswinkel en Jan Aandewiel, voorzitter van Stichting Leergeld, tijdens de fashioncheque-actie van vorig jaar. Foto: PR

Stichting Leergeld Zutphen staat te springen om extra vrijwilligers

Maatschappij

ZUTPHEN – Zoveel mogelijk kinderen en jongeren uit gezinnen met een smalle beurs helpen een normaal leven te leiden. Daarvoor zet Stichting Leergeld Zutphen zich dagelijks met hart en ziel in. Om dit volgens voorzitter Jan Aandewiel ‘belangrijke, mooie en dankbare werk’ te kunnen voortzetten, heeft de stichting dringend extra vrijwilligers nodig.

Door Rudi Hofman

Een laptop of fiets voor school, een schoolreis, contributie van een sportvereniging, een leuk verjaardagsfeest bij Ballorig, of zwemlessen voor het A-diploma. Veel Zutphense ouders kunnen dit soort dingen voor hun kinderen niet zelf bekostigen. Vrijwilligers van Stichting Leergeld Zutphen staan voor hen klaar om dit toch mogelijk te maken. Het aantal hulpaanvragen is echter zo groot dat het nauwelijks meer te bolwerken is.

Noodklok
Vandaar dat Jan Aandewiel, sinds begin 2021 voorzitter van de stichting, de noodklok luidt. De huidige zes vrijwilligers zijn ontoereikend. “We hebben zeker zes tot acht extra vrijwilligers nodig. Het gaat met name om kantoormedewerkers die aanvragen behandelen. Daarnaast zoeken we vrijwilligers die huisbezoeken afleggen en mensen helpen met het invullen van aanvraagformulieren en ze wijzen op eventueel andere mogelijkheden om voor hulp in aanmerking te komen”, legt de voorzitter uit.

Giften en subsidies
Stichting Leergeld Zutphen drijft inclusief het bestuur volledig op vrijwilligers en is qua financiën geheel afhankelijk van giften en subsidies. Donaties ontvangt zij van particulieren, bedrijven, stichtingen (zoals Het Gebroeders Bakkers Weeshuis) en qua subsidie is zij afhankelijk van de gemeente Zutphen. 

Vorig jaar steunde de gemeente de stichting met een groot bedrag waarmee zij maar liefst 1347 fashioncheques ter waarde van 150 euro kon versturen, bedoeld voor de aanschaf van warme winterkleding. In korte tijd was al bijna 80 procent van het totale budget besteed. 

Naamsbekendheid
Jan Aandewiel kijkt trots terug op deze geweldige actie. “Dankzij de gemeente hebben we toen heel veel gezinnen met een smalle beurs kunnen helpen en onze naamsbekendheid heeft hierdoor een boost gekregen. De fashioncheque-actie maakte wel duidelijk dat nog lang niet iedereen in de gemeente van ons bestaan afwist. Door de aanvragen van de fashioncheques hebben we ruim 300 kinderen kunnen toevoegen, die in aanmerking komen voor voorzieningen die door ons worden verzorgd en die wij voorheen niet kenden.”

In de knel
Met de 300 extra kinderen en jongeren (de doelgroep is 0 tot en met 20 jaar) staan er nu bijna 600 in het bestand van Stichting Leergeld Zutphen. Dit betekent dat de huidige vrijwilligers veel meer werk op hun bord hebben gekregen en daarmee in de knel dreigen te komen. “We zijn daarom dringend op zoek naar mensen die ons als vrijwilliger willen helpen om dit werk te kunnen voortzetten. Het is zo belangrijk en mooi werk. De mensen zijn zo dankbaar dat ze geholpen worden”, geeft de voorzitter aan.

Oudere kinderen
Het bestuur van Stichting Leergeld Zutphen voert momenteel gesprekken met servicebioscoop Cinemajestic Zutphen en Zwembad de IJsselslag om te bekijken of er voor oudere kinderen uit gezinnen met een smalle beurs iets te regelen valt. Zoals dat voor jonge kinderen al geldt voor verjaardagspartijtjes bij Ballorig. De stichting werkt altijd met vouchers of tegoedbonnen.

Wie belangstelling heeft voor een vrijwilligersrol bij Stichting Leergeld Zutphen kan zich melden bij voorzitter Jan Aandewiel (06 - 513 811 37) of Gerrit Donderwinkel via info@leergeldzutphen.nl. Kijk voor meer informatie over de stichting op www.leergeldzutphen.nl.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld