Het team Activerende Gesprekken met v.l.n.r.: coördinator Dederiek en vrijwilligers Purnima, John en Heleen. Foto: Emy Vesseur

Het team Activerende Gesprekken met v.l.n.r.: coördinator Dederiek en vrijwilligers Purnima, John en Heleen. Foto: Emy Vesseur

NOLANO biedt 60-plussers een luisterend oor

Maatschappij

ZUTPHEN - Vrijwilligers van ontmoetingsvereniging NOLANO geven tijdelijke ondersteuning aan 60-plussers die hun leven een aangename wending willen geven. Dit doen ze in vijf gratis gesprekken aan huis. “Het is heel menselijk om wat hulp te krijgen van iemand die meedenkt en suggesties doet. Twee gesprekken zijn soms al genoeg om in beweging te komen.”

Door Emy Vesseur

NOLANO (Nog lang niet oud) is een vereniging voor 60-plussers die hun leven willen verrijken met ontmoetingen. Opgericht in 2020 telt de vereniging inmiddels 400 leden, die kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Ook is er een wekelijkse inloop en wordt er maandelijks samen gegeten. “Voor sommige mensen is deelnemen aan activiteiten een brug te ver. Of ze ervaren drempels bij het nemen van andere initiatieven die hun levensgeluk vergroten”, zegt Dederiek Daum, mede-initiatiefnemer van NOLANO. Om deze mensen te ondersteunen biedt NOLANO onder de naam Activerende Gesprekken een gratis traject met een getrainde vrijwilliger aan. Dederiek: “Het doel is handvatten geven, waarmee je op eigen kracht je leven plezieriger kunt maken.”

Vrijwilligersteam
Purnima, John en Heleen zijn drie vrijwilligers van het team dat de activerende gesprekken voert. In een zaaltje van buurthuis ’t Nut zijn ze bij elkaar gekomen voor de maandelijkse intervisie onder leiding van coördinator Dederiek: “Normaal zijn we met meer, maar een aantal van ons is nu op vakantie. Het is een gemêleerd team van sociaal betrokken mannen en vrouwen.” Sinds de oprichting van NOLANO heeft het team al tientallen deelnemers op weg geholpen. Dat doen ze in vier of vijf gesprekken van anderhalf tot twee uur bij de deelnemer thuis. “Een van ons gaat met de deelnemer in gesprek. We luisteren en stellen vragen over hoe de dingen zijn, wat ze graag anders willen en dan kijken we welke stappen daarvoor nodig zijn. Het grootste geschenk is als iemand werkelijk in beweging komt.”

‘Het grootste geschenk is als iemand werkelijk in beweging komt’

Isolement
Deelnemers die aankloppen zitten vaak in een isolement en zijn op zoek naar nieuwe vriendschappen. De vrijwilligers willen graag wat voor hun betekenen, maar zijn geen maatjes. Purnima: “Wel kunnen we helpen bij het vinden ervan. Bijvoorbeeld door lid te worden van NOLANO, de Zonnebloem, ’t Gilde of een andere vereniging. En als de drempel te hoog is, gaan we de eerste keer mee.” Mensen in een isolement komen ook met andere hulpvragen. Een van Johns deelnemers wilde na jaren mantelzorg er graag op uit, maar voelde zich letterlijk opgesloten bij gebrek aan vervoer en digitale kennis. John: “Dan leg je uit hoe het ov werkt, hoe je online een treinkaartje koopt en een hotelletje boekt. Zo kreeg ze meer bewegingsvrijheid.” Een andere minder mobiele deelnemer miste het sociale contact, omdat hij nauwelijks meer buiten kwam. Hij kreeg het advies om zelf meer boodschappen te doen in plaats van alles te laten bezorgen.

Neutrale gesprekspartner
Omdat een ander met je meekijkt, kom je soms tot andere perspectieven”, zegt Heleen. Een deelnemer beklaagde zich bij haar over de ‘zeurderige’ gesprekken met haar vriendinnen. Heleen: “Dat ze die gesprekken een andere wending kan geven door in te breken, kwam eigenlijk niet in haar op tot ik haar erop attendeerde.” Er zijn ook deelnemers die hun verhaal liever vertellen aan een persoon buiten hun sociaal netwerk. Zo wilde een deelnemer het invullen van een wilsverklaring samen met iemand oppakken en bespreken zonder dat vrienden zich zorgen gingen maken. Soms zijn twee gesprekken al voldoende om iemand in beweging te krijgen, maar het kan ook anders lopen. Heleen: “Tijdens het gesprekstraject verloor de deelnemer haar man, waardoor het luisterend oor van doel verschuift. Het activeren komt dan later en dat is prima.”

Schroom 
Als coördinator merkt Dederiek dat veel mensen schroom hebben om contact te zoeken, terwijl het heel menselijk is wat hulp te krijgen van iemand die met je meedenkt en suggesties doet. “Dat gebeurt in het gewone sociale leven immers ook. Bovendien is het geheel kosteloos.” Ze benadrukt dat deelnemers de gesprekken zelf moeten aanvragen. “Ook als we een naam doorkrijgen van een praktijkondersteuner of een geestelijk verzorger, gaan we niet bellen. Mensen moeten het echt zélf willen.” Als het verzoek binnenkomt, maakt Dederiek een afspraak voor een kennismakingsgesprek. “Blijkt het probleem te groot, bijvoorbeeld bij een psychische stoornis, dan doen we het niet. Als we wel wat kunnen betekenen, dan neemt de meest geschikte vrijwilliger contact op en gaat de rest vanzelf.”

Meer informatie over Activerende Gesprekken? Neem contact op met Dederiek Daum via 06 - 306 237 94 of dederiek@nolano.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant