Zo zou een Zutphense toilet-unit eruit kunnen zien. Foto: Jozef Croughs

Zo zou een Zutphense toilet-unit eruit kunnen zien. Foto: Jozef Croughs

Zutphen: in 2024 toilet voor mindervaliden

Maatschappij

ZUTPHEN - In het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar wordt in de Zutphense binnenstad een openbaar toilet voor mindervaliden geplaatst. Er zijn drie mogelijke locaties: Raadhuissteeg, Broederenkerkhof en Groenmarkt.

Door Sander Grootendorst

“Er wordt al heel lang over gesproken”, zegt wethouder Rik Verschure, “té lang. Maar nu gaat het echt gebeuren.” Wie afhankelijk is van een rolstoel kan veelal niet in horecagelegenheden terecht, puur door, vaak historisch bepaald, ruimtegebrek. Op een speciale app (te vinden onder ongehinderd.nl) is te zien welke plekken en panden in welke mate rolstoelvriendelijk zijn. In Zutphen kan een rolstoelgebruiker met hoge nood bijvoorbeeld in het gemeentehuis terecht. Maar dat is niet 24/7 open. En het NS-station is vanuit het centrum toch echt te ver. 

“We hebben een prachtige binnenstad, waarin we graag iedereen welkom willen heten”, zegt Verschure. Vanzelfsprekend horen daar mindervaliden bij. Het streven is zelfs om “de meest gastvrije gemeente van Nederland” te worden. “Denk bijvoorbeeld aan de mensen op de boot van de Zonnebloem. Als de mensen de stad ingaan, moeten ze makkelijk naar de wc kunnen.”

De wethouder is blij dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een basisvoorziening als een mindervalidentoilet. De volgende vraag is dan uiteraard: waar moet het komen? “We hebben de mogelijkheden goed onderzocht. Daarbij ook de doelgroep zelf betrokken, in de persoon van rolstoelgebruiker Antoon Rotman. Negen plekken hebben we bekeken, waarvan er uiteindelijk drie overbleven. Er is ook al een informatieavond geweest voor omwonenden.”

De beoogde locaties aan de Raadhuissteeg (achter het oude stadhuis) en het Broederenkerkhof (aan de zijkant van de bibliotheek) zijn “relatief rustig”, zegt Verschure. Die aan de Groenmarkt bevindt zich “midden in het uitgaansgebied”. Het is de bedoeling dat er een unit wordt geplaatst, voorzien van een alarmeringssysteem (”voor het geval iemand onwel zou worden”). Na elk bezoek wordt het toilet automatisch grondig gereinigd. De unit is op de eerste plaats bedoeld voor mindervaliden en voor ouders met jonge kinderen: meer ruimte voor het verschonen van luiers dan op de wc van het gemiddelde café.

Maandag is een nieuwe website gelanceerd: openbaartoilet.zutphen.nl. Die blijft tot 9 april in de lucht. Wie dat wil, kan een reactie doorgeven. Verschure: “We zijn benieuwd. Misschien is er wel iemand met een geweldig idee waar we nog niet aan gedacht hebben.” De reacties wegen mee in het verdere proces. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit. “Hopelijk nog vóór de zomer”, zegt Verschure. “Dan kunnen we het vergunningstraject in en de unit gaan bestellen.”
Ondertussen wordt ook al gedacht aan een tweede mindervalidentoilet, laat de wethouder weten. Dat komt mogelijk aan het Rijkenhage nabij de aanlegplaats van de fluisterboten.

Rolstoelgebruiker Antoon Rotman is een van de drie Zutphense VN-ambassadeurs, door de gemeente benoemd op basis van het VN-verdrag dat gelijkwaardige behandeling van mindervaliden voorstaat. Vanuit die functie is hij uitgenodigd om mee te denken over de meest geschikte locatie voor een mindervalidentoilet. “Er wordt met de beste bedoelingen, van alles voor rolstoelgebruikers bedacht, maar als je er geen ervaringsdeskundigen bij haalt, vergeet je vaak de belangrijkste dingen. Zo heb je bijvoorbeeld rolstoelen in alle soorten en maten, van heel groot tot heel klein. De mijne is klein, maar past toch al niet in de toiletruimte van de meeste cafés.”
Overdag bieden onder andere gemeentehuis en HEMA rolstoelvriendelijke toiletmogelijkheden. “Maar wij willen ’s avonds net als iedereen óók weleens op stap.” Tal van ondernemers doen overigens hun best om mindervaliden te helpen, zegt Rotman. “Kleine maatregelen zijn soms voldoende: een oprijplaat vóór je winkel bijvoorbeeld. Dan kunnen wij naar binnen.”

Rotman heeft er begrip voor dat het zo lang heeft geduurd voordat Zutphen concreet met een plan aan de slag ging. “De gemeente heeft flink moeten bezuinigen. En het is een mooie, oude stad. Je kunt niet zomaar ergens een unit in proppen. Zo’n proces kost tijd. Aan de andere kant: de ‘ontbedding’ in de zorg is ondertussen wel doorgegaan. Mindervaliden worden geacht zoveel mogelijk zelfstandig te leven. Daar kan alleen als er goede voorzieningen zijn. Fijn dat er nu zoveel energie in wordt gestoken.”

Het toilet komt op een van de drie aangegeven locaties. In een later stadium wordt mogelijk ook een mindervalidentoilet geplaatst op het Rijkenhage. Beeld: gemeente Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant