Mirjam Steentjes (l) en Petra Ackermans van Stichting Parentshouse. Foto: Eric Klop
Mirjam Steentjes (l) en Petra Ackermans van Stichting Parentshouse. Foto: Eric Klop

De H.A.N.D. reikt in één keer 50 mille uit

Maatschappij

Voorzitter hoopt dat eeuwfeest uit kan blijven

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Wie jubileert viert feest. Zoals Stichting de Zutphense H.A.N.D., die z’n vijftigste verjaardag opluisterde met een speciale actie waarbij maatschappelijk verantwoorde organisaties uit Zutphen kans maakten op vijf keer 10.000 euro. Woensdag 22 februari vond de bekendmaking van de winnaars plaats en werden de bijbehorende cheques uitgereikt.

In de Hein Leenen Zaal van wijkcentrum Waterkracht verwelkomt bestuursvoorzitter Jan te Lindert vertegenwoordigers van initiatieven die een aanvraag hebben ingediend. “En wellicht ook gemeenteraadsleden. Zij hebben in elk geval een uitnodiging ontvangen.” Te Lindert houdt het kort en sluit zijn inleidende praatje af met een huishoudelijke mededeling: “Na afloop van het officiële programma staan een alcoholvrije ‘borrel’ en een hapje klaar. Daarvoor zijn ook de niet-prijswinnaars van harte uitgenodigd.”

Waarop de voorzitter de spanning erin houdt en voormalig Zutphens stadsdichter Eke Manning aankondigt. Zij heeft een tweedelig gedicht geschreven waarin allereerst het aanbod en de sfeer van kringloopwinkel aan de Kolenstraat aan bod komt. Muzikaal begeleidt door accordeonist Wolfram Reisiger draagt zij de poëtische regels hoogstpersoonlijk voor, waaronder:

“Een waterkan, een regenjas, een rieten mand
Langlauflatten, een gourmetstel, korte broeken
Poezendekens, eindeloze rijen boeken
Je vindt het allemaal in onze HAND” 

Deel twee van het feestgedicht benadrukt de sociale kant van de H.A.N.D. Dit wordt door Wolfram Reisiger ten gehore gebracht:

“Wat je ook aanschaft, goed zul je je voelen
De opbrengsten gaan regelrecht naar goede doelen
Naar hen die arm geboren zijn, of armer werden
in ons eigen, of een ver en ander land
Zo doet de H.A.N.D. haar afkorting gestand:
ze geeft zichzelf: Hulp Aan Noodlijdende Derden”

Het grote moment nadert. Jan te Lindert benadrukt dat een commissie veel tijd heeft gestoken in de beoordeling van de aanvragen. Ook een aantal andere vrijwilligers prijst hij met een bloemetje om hun bijdrage aan de jubileumviering. De voorzitter vraagt zich af of hij niemand over het hoofd heeft gezien. “Ik hoor geen gemor…” Waarna hij nog heel even stilstaat bij vijftig jaar de H.A.N.D. “Dat onze stichting zo lang bestaat, was bij de oprichting misschien wel verwacht, maar eigenlijk niet gehoopt. Het zegt toch wel iets dat de H.A.N.D. nog steeds nodig is om goede doelen een zetje te geven en hulp te bieden. Mijn wens is dat een honderdjarig jubileum als sponsor daarvan niét gevierd hoeft te worden en dat er alleen nog een leuke kringloopwinkel overblijft.”

Uitreiking
Dan is het tijd voor de prijsuitreiking, Daarbij weet Jan te Lindert zich geassisteerd door vrijwilligers die in leeftijd de oudste en de jongste zijn, dan wel het langst en het kortst zich inzetten voor de H.A.N.D. De eerste cheque van 10 mille blijkt weggelegd voor Stichting Vrienden van de Kinderboerderij. Men wil de speeltuin bij de boerderij aan de Schouwlaaksweg verbeteren, om zo meer ouders en kinderen te trekken. Cheque twee gaat naar Stichting Parentshouse Zutphen, die een pand opknapt voor tijdelijke huisvesting van kinderen met scheidende ouders. Jan te Lindert licht bij de uitreiking toe dat Zutphen landelijk op de vierde plaats staat als het gaat om echtscheidingen.

Ook Muziekvereniging Excelsior Warnsveld krijgt 10.000 euro. Het bedrag draagt bij aan verbetering van de akoestiek van de muziekruimte om gehoorschade te voorkomen. De vierde cheque is voor Stichting Lokaal ten behoeve van werkmaterialen en -apparatuur voor creatieve en artistieke activiteiten in de wijkcentra Geweldig! en Waterkracht.

De vijfde cheque van 10 mille is in tweeën gehakt. Figuurlijk gelukkig. Zowel het Warnsveldse zorg- en wooncentrum den Bouw als de afdeling voor Niet Aangeboren Hersenletsel van Zozijn hebben in principe genoeg aan ieder 5000 euro voor de aanschaf van respectievelijk een therapeutische waterstoel en een duo-fiets.

Naast vreugde zal er ook sprake zijn van teleurstelling, realiseert Jan te Lindert zich na de overhandigingen. Niet alle aanvragen voor een jubileumdonatie konden worden gehonoreerd. Maar geen nood; normaliter steunt de Zutphense H.A.N.D. uit de exploitatie van z’n kringloopwinkel jaarlijks zo’n dertig goede doelen. “Zo zijn er steeds weer nieuwe kansen”, besluit de voorzitter alvorens hij alle aanwezigen naar de tafels vol hapjes en non-alcoholische ‘borrels’ verwijst. Het feestje duurt nog even voort.

Dorine Ruter (l) en Patricia Withagen (Stichting Lokaal). Foto: Eric Klop
Annet Nijenhuis (links) en Froukje Hof namens Zozijn. Foto: Eric Klop
V.l.n.r. Suzanne Both, Jacques Martini en Jolanda Jehee (Stichting Vrienden van de Kinderboerderij). Foto: Eric Klop
Elke Velthuis en Ernst-Jan Nieland namens muziekvereniging Excelsior. Foto: Eric Klop
Helewuise Ligtenbarg van Zorg- en wooncentrum den Bouw. Foto: Eric Klop

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld