Patricia Withagen bij de houtbewerkingsmachine in de Maakplaats. “We hopen op een donatie waarmee we deze creatieve voorziening verder uit kunnen breiden.” Foto: Eric Klop
Patricia Withagen bij de houtbewerkingsmachine in de Maakplaats. “We hopen op een donatie waarmee we deze creatieve voorziening verder uit kunnen breiden.” Foto: Eric Klop

‘Donaties zijn van cruciale betekenis’

Maatschappij

Ook wijkwerk is bij De Zutphense H.A.N.D. in goede handen

Door Eric Klop

ZUTPHEN – De Zutphense H.A.N.D. bestaat vijftig jaar. De kringloopwinkel die vanuit de omzet hulp en steun hoog in het vaandel heeft staan, viert dit gouden jubileum met een speciale actie. Voor plaatselijke goede doelen ligt vijf maal 10.000 euro klaar. Als kers op de taart die de stichting circa dertig keer per jaar serveert. Stichting Lokaal is een van de vele organisaties die de afgelopen jaren mocht rekenen op donaties.

Stichting Lokaal beheert sedert 2018 wijkcentrum Waterkracht en inmiddels ook de in wooncomplex Sint Elisabeth gevestigde ontmoetingsruimte die luistert naar de naam Geweldig!. ‘Bouwend aan een inclusieve samenleving door het creëren en ondersteunen van levendige, gastvrije ontmoetingsplekken, waar buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden aan mee kunnen doen en van waarde kunnen zijn’, zoals in de doelstelling klip en klaar staat omschreven. “Draaiende op een aantal teamleiders en niet te vergeten zo’n vijftig vrijwilligers”, zegt Patricia Withagen die samen met Dorine Ruter de directie voert.

De combinatie van bewonersorganisatie, welzijnswerk en sociaal ondernemerschap ontving in 2020 voor het eerst een donatie van De Zutphense H.A.N.D. “Geld voor een nieuwe vriezer in de keuken van Waterkracht”, vertelt Withagen. “Bovendien mochten we voor duizend euro winkelen in de kringloopwinkel aan de Kolenstraat. Onze keuze viel op een aantal tafels en stoelen, serviesgoed en een paar laptops.” 

Een jaar later werd opnieuw een aanvraag ingewilligd. “Het verzoek deden we samen met de stichting Stadsvoedsel die tot doel heeft om inwoners van Zutphen gezonder te laten eten. Er kon een particuliere kindermoestuin met inventaris worden overgenomen. Met een donatie à 750 euro bleek dit mogelijk. Ook voor het horeca-aanbod in de wijkcentra is dit interessant, vandaar dat beide organisaties hiervoor gezamenlijk een aanvraag indienden.” 

Vorig jaar was het weer raak. De Zutphense H.A.N.D. schonk 1000 euro voor materialen ten behoeve van het programma Tel Mee met Taal. Hierin werkt Stichting Lokaal samen met onder meer de bibliotheek, OBS De Waaier, het Praktijkonderwijs, Homestart en de Muzehof om taalactiviteiten en creatieve workshops te bieden die bijdragen aan taalontwikkeling.

Maakplaats
Als het aan Patricia Withagen ligt is de koek nog niet op. “Waterkracht kent sinds enige tijd een zogenoemde Maakplaats. Hierin staan voor jong en oud techniek, verbeeldingskracht, creativiteit en hergebruik centraal. Zo hebben we al de beschikking over een houtbewerkingsmachine, een pottenbakschijf en 3D-printers. Eerste gereedschap ontbreekt evenmin. Dit is echter nog maar de basis; we willen deze plek uitbreiden. Het is bijvoorbeeld de bedoeling om bijzondere lampenkappen te maken voor de verlichting in Geweldig!. Ook zelfgemaakte wandkleden die bijdragen aan een betere akoestiek staan op het wensenlijstje. Eind vorig jaar werden we al uitgenodigd om voor relevante materialen een aanvraag te doen bij de H.A.N.D. Toen wisten we nog niets van de jubileumactie. Nu wel! We hopen echt dat we voor de Maakplaats, maar ook voor dergelijke activiteiten in Geweldig!, in de prijzen vallen.”

Niet alleen voor het werk in Waterkracht en Geweldig! noemt Patricia Withagen de donaties van De Zutphense H.A.N.D. van cruciale betekenis. “Heel belangrijk is ook de eenvoudige en laagdrempelige procedure die hier aan vast zit. Een mailtje is vaak al voldoende om voor een gift in aanmerking te komen. Zeker voor initiatieven die wat minder vaak met dit bijltje hakken is dit erg plezierig. Zelf ervaren wij hoe dan ook dat er vanuit het kringloopbedrijf waardering is voor onze activiteiten. In feite varen we in hetzelfde schuitje. We werken beide met vrijwilligers en juichen duurzaamheid en hergebruik van harte toe. Dat schept blijkbaar een band!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld