De tweede groep leerlingen hield op 16 mei de herdenking bij de put. Foto: Henk Mulder
De tweede groep leerlingen hield op 16 mei de herdenking bij de put. Foto: Henk Mulder

Herdenking Corporal Patrick Morgan

Maatschappij

WARNSVELD - Vrijdag,13 mei en maandag 16 mei herdacht de Vrije School de Zonnewende, in samenwerking met het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld, de op 5 april 1945 bij Huis ‘t Velde gesneuvelde Corporal Patrick Morgan. Op school luisterden de leerlingen uit de beide zesde klassen eerst naar de oorlogsherinneringen van een comitélid, waarna werd verteld over het ontstaan van de Put van Morgan.

Die uitleg werd voortgezet bij een bezoek aan ’t Velde, waarbij de kinderen hoorden wat zich daar 77 jaar geleden had afgespeeld. Bij terugkeer naar hun tuinmanswoning naast Huis ’t Velde trof de familie Heuvink, naast gesneuvelde Duitsers ook, voor het bruggetje verborgen onder de nog aanwezige rododendrons, in een put het levenloze lichaam van een Canadese militair aan. Bij nader onderzoek is gebleken dat dit Corporal Patrick Bryan Joseph Morgan was van het Esssex Scottish regiment. Hoe zijn lichaam in die put is terechtgekomen is tot op heden een raadsel, temeer omdat zijn regiment de Essex Scottish niet direct betrokken was bij de bevrijding van Warnsveld en Zutphen. Uit recent onderzoek is wel gebleken dat Morgan in de omgeving van ’t Velde is gesneuveld.

Bij archeologisch onderzoek in 2015 van het terrein door de gemeente Zutphen bleek de put te behoren tot een verdedigingsstelsel van bunkers rond Huis ’t Velde, waar tijdens de oorlog veel hoge Duitse officiëren verbleven. Op 5 mei 2017 werd in bijzijn van de familie uit Canada een bord onthuld waarop alles vermeld staat. Ook werd die dag een straat in Leesten naar Morgan vernoemd.

Bij de put en dit bord werd nadere toelichting gegeven, waarna Patrick Morgan in een moment van stilte werd herdacht. De leerlingen plaatsen daarna een tak met kraanvogels bij de put. De kraanvogel is een boodschapper van vrede en geluk. Ook werden bloemen gelegd o.a. in de Oekraïense kleuren, ter herdenking aan de nog steeds vallende oorlogsslachtoffers. De tweede groep leerlingen hield op 16 mei de herdenking bij de put en sloten dit af met het meerstemmig zingen van het lied Dona Nobis Pacem.


Corporal Patrick Morgan. Foto: PR
Herdenking op 13 mei. Foto: PR
De put bleek te behoren tot een verdedigingsstelsel van bunkers rond Huis ’t Velde. Foto: Henk Derksen
De leerlingen plaatsten een tak met kraanvogels bij de put. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant