Belangstellenden en genodigden bij de herdenking ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in De Hoven. Foto: Henk Derksen

Belangstellenden en genodigden bij de herdenking ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in De Hoven. Foto: Henk Derksen 

De Hoven herdenkt oorlogsslachtoffers in boomgaard

Maatschappij

ZUTPHEN - Voor het vierde jaar op rij herdacht De Hoven op 13 april zijn oorlogsslachtoffers. De herdenking vond dit jaar plaats op een wel heel uitzonderlijke plek: een boomgaard. 

Door Alize Hillebrink

De fruitbomen staan in bloei, de zon schijnt en het is stil. Zo zal de natuur er 77 jaar ook uit hebben gezien. Alleen van stilte was geen sprake. In de Zutphense Hoven werd aan het eind van de oorlog zwaar gevochten, waarbij nog tientallen doden vielen. Onder de bloesemboom in het midden van de boomgaard aan de Spoordijkstraat, hangt een plaquette met 24 foto’s en namen van slachtoffers die in de oorlog in De Hoven zijn gesneuveld. Onder de bomen staan stoelen klaar voor publiek. Even verderop in de straat klinken de stemmen van de kinderen van de Theo Thijsenschool die de herdenking bijwonen.

Communist
Pas sinds 2019 herdenkt de Zutphense wijk De Hoven zijn eigen slachtoffers. Tweemaal vond de herdenking plaats bij de gedenksteen van Henne Lammers in de Kruisstraat. De 24-jarige verzetsstrijder, die twee weken voor de bevrijding in 1945 op de IJsselkade werd gefusilleerd, was een vurig aanhanger van het communisme en een vurig bewonderaar van Rusland, vertelt Gerrie Meijboom van Herdenkingscomité De Hoven. En dat is nu precies waar de schoen wringt. “Een herdenking in combinatie met de huidige oorlog van Rusland met Oekraïne kan als ongepast worden ervaren,” vertelt Meijboom. “Daarom hebben we dit als alternatief bedacht.” Te elfder ure improviseerde Meijboom een plaquette met namen en de herdenking verhuisde naar de boomgaard van de familie Broekhuijsen aan de Spoordijkstraat.

Zo’n dertig belangstellenden hebben inmiddels plaatsgenomen in de boomgaard. Liesbeth Eikelenboom-ter Beek vertelt over de oorlog in de Hoven, die ze als kind meemaakte. Ben Nagtegaal, een oorlogsslachtoffer die zijn rechterarm kwijtraakte: “De oorlog is voor mij nooit afgelopen, ik word er alle dagen aan herinnerd, ik heb alle dagen nog pijn.” Leerlingen van de Theo Thijsenschool plaatsen een witte roos onder de boom en namens het comité wordt er een bloemstuk in de Oekraïense kleuren geel en blauw onder de boom gelegd. “Om er aan te herinneren dat nu onschuldige mensen in Oekraïne het slachtoffer zijn van oorlogsgeweld Comité Herdenkingen uit Warnsveld,” legt Meijboom uit.

Fosforgranaat
Speciale gast is Ton Abbink uit Oostvoorne. Zijn moeder Elizabeth Abbink- van de Male zat op 14 april 1945, op de dag van de bevrijding, in de schuilkelder aan de Weg naar Voorst toen er een fosforgranaat insloeg. Ze overleefde de aanslag niet. Ton was toen twee jaar oud. “Ton heeft nooit geweten wat er in die tijd is gebeurd,” vertelt Meijboom. “Door de chaos in die dagen na de fosforgranaat heeft de familie elkaar uit het oog verloren. Hij heeft zijn moeder nooit gekend, broers en zussen niet en zijn vader wilde niets meer met het gezin te maken hebben, kortom ellende.” Vier jaar geleden ontstond bij hem de behoefte om te achterhalen wat er met zijn moeder is gebeurd. Meijboom ging voor hem op zoek en kwam in contact met Riek Hartgers-Abbink uit Loenen. “Dit bleek een volle nicht van Ton te zijn, ze wisten niet van elkaars bestaan. Ik heb de neef en nicht bij elkaar gebracht en zo is er een hechte band tussen beide families ontstaan.”

Krijgt De Hoven een eigen oorlogsmonument?

De Hoven heeft de wens om een eigen gedenkplek te hebben ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van De Hoven. Volgens Gerrie Meijboom, lid van Herdenkingscomité De Hoven, heeft De Hoven de behoefte om alle 24 omgekomenen en het zevental Canadezen die er omkwamen jaarlijks te herdenken.” De huidige plek bij de gedenksteen van Lammers is daarvoor volgens Meijboom niet geschikt. “Ons comité is in gesprek met de gemeente om ergens in De Hoven een blijvende plek te creëren, bijvoorbeeld nabij de twee nieuwe rotondes die De Hoven krijgt.” Het is echter nog maar de vraag óf er wat komt, zegt Meijboom. “De gemeente is er namelijk nog niet over uit. Het gaat nu eerst om de plek en de realisatie, daarna gaan we te kijken of we financiering voor het monument kunnen vinden.”

De plaquette met de slachtoffers, de rozen en het bloemstuk. Foto: Henk Derksen
Ben Nagtegaal plaatst een roos bij de plaquette ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in De Hoven. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant