In de Energiewinkel van ZutphenEnergie werd de prijsuitreiking online bekeken en gevierd. Foto: PR
In de Energiewinkel van ZutphenEnergie werd de prijsuitreiking online bekeken en gevierd. Foto: PR

Zutphen wint zilver met inspirerend groen buurtplan

Maatschappij

ZUTPHEN - Donderdag 10 februari won het Zutphense plan ‘Spelen en ontmoeten op de Linie van Hooff’ de tweede prijs in de ‘Challenge Groene Icoonprojecten’ van de Provincie Gelderland. Vorig jaar daagde de Provincie de Gelderse samenleving uit om met initiatieven te komen om de omgeving te vergroenen. Vanuit Zutphen werd het projectplan ingediend om de verwaarloosde speelplek aan De Genestetplein, opnieuw in te richten. Op initiatief van een bewonersgroep en in samenwerking met De Werkmakers, ZutphenEnergie, Mpower, de gemeente en andere lokale organisaties is het winnende ontwerp tot stand gekomen.

De blijdschap was donderdag groot bij alle betrokkenen “Ik ben enorm blij dat we met dit mooie ontwerp in de prijzen zijn gevallen omdat het realiseren van een mooie speelplek een lang gekoesterde wens was en is van de bewoners “, zegt Gidie Ritzerveld van De Werkmakers. “Met de 100.000 euro die hiermee voor dit project beschikbaar is gekomen, kunnen we dit nu samen gaan waarmaken”.

De plek waar de plannen gerealiseerd gaan worden is niet zomaar een plek, maar een locatie met historie; vroeger vond je hier het verdedigingswerk en de gracht Linie van Hooff. In het ontwerp worden historische elementen teruggebracht of zichtbaar gemaakt door hoogteverschillen en hagen. De jury noemt de manier waarop dit is uitgewerkt “erg creatief en opvallend”. Bij de nieuwe inrichting is veel aandacht voor het klimaat en veel groen. De jury looft ook de maatschappelijke waarde van het project. Met zitstammen, een ‘snoep-tuin’, zandspeeltafels, een boomhut en een houten podium, zijn er volop mogelijkheden, voor jong en oud, om elkaar te ontmoeten. 

Wethouder Eva Boswinkel: “Ik wil de initiatiefnemers van harte feliciteren met deze bijzondere prijs! Het is goed om te zien dat het harde werk wordt beloond. Als wethouder – met onder andere duurzaamheid en inwonersparticipatie in mijn portefeuille – vind ik het mooi dat samenwerking tussen bewoners en lokale partijen én duurzaamheid in dit project samenkomt. Het zorgt namelijk voor versterking en het geeft inwoners echt eigenaarschap over hun eigen buurt.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant