Een Herenboerderij is onder andere een plek waar voedsel wordt geproduceerd. Foto: Herenboeren Nederland
Een Herenboerderij is onder andere een plek waar voedsel wordt geproduceerd. Foto: Herenboeren Nederland

Informatie- en meedenkmiddag Herenboeren Zutphen

Landbouw

ZUTPHEN -  Sinds begin dit jaar is in Zutphen een Herenboerderij in oprichting. De initiatiefnemers starten een duurzaam gemengd bedrijf zodra er grond beschikbaar komt. Deze boerderij wordt straks eigendom van een coöperatie van minstens 200 leden, zij hebben samen een eigen boer in dienst. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de werkwijze of die wil meedenken, organiseert Herenboeren Zutphen op 22 oktober een informatiemiddag in eetcafé Hortus in het Emerpark.

De leden hebben straks verse groente, fruit, eieren en (voor wie wil), eerlijk vlees. De gedachte is, dat mede-eigenaarschap ook medeverantwoordelijkheid betekent. Verantwoordelijkheid varieert van het meebeslissen over wat er verbouwd wordt tot het geven van informatie over eerlijk voedsel. Van het aanleggen van pluk- en kruidentuinen tot het organiseren van de wekelijkse uitgifte van de groente, fruit, eieren en vlees. De leden van de Herenboerderij Zutphen worden niet alleen lid vanwege de duurzame manier van verbouwen van de eigen groente, maar ook omdat ze samen met anderen regie willen voeren over het eigen eten. Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Een Herenboerderij is daarom veel meer dan een plek waar voedsel wordt geproduceerd. Het is ook de plaats waar mensen samenkomen, waar ze elkaar en hun boer spreken en waar nieuwe vriendschappen en mooie initiatieven ontstaan.

Hoe werkt het?
Een Herenboerderij staat meestal op 20 hectare grond, die dichtbij een stad ligt. Elke boerderij heeft ongeveer 200 – 250 leden. Zij leggen eenmalig een bedrag in voor de oprichting de start en de continuïteit van de boerderij. Het geld dat nodig is om de boerderij te laten draaien, brengen de leden bijeen met een wekelijkse contributie van 10 tot 15 euro. Daarvoor krijg je als lid elke week een selectie van tientallen soorten groenten, eten volgens de seizoenen. Plus fruit, eieren en eventueel vlees. Elke Herenboerderij in Nederland voedt ongeveer 500 monden.

Het initiatief van Zutphen past in een beweging dat overal, met steun van Herenboeren Nederland, boerderijen worden opgericht: momenteel zijn er 14 draaiende Herenboerderijen in Nederland en zijn er bovendien 37 in oprichting. Herenboeren Zutphen is er daar één van.

Belangstellenden (voor de informatiemiddag) kunnen zich opgeven via de site van Herenboeren Zutphen: www.zutphen.herenboeren.nl/aanmelden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld